Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mediestödet höjs med 100 miljoner

Publicerad: 13 april 2021, 06:31

Runt 40 miljoner kronor ska, enligt förslaget, gå till de tidningar som drabbas av Postnords varannandagsutdelning medan resterande 60 miljoner föreslås gå till att främst utöka redaktionsstödet.

Foto: Janne Næss

Tanken är att en del av pengarna ska gå till tidningar som drabbas av varannandagsutdelningen.

Ämnen i artikeln:

MediestödMyndigheten för press, radio och tv

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Regeringen föreslår att mediestödet höjs med 100 miljoner kronor detta år, rapporterar SVT genom TT.  

Det är myndigheten för press, radio och tv som har tagit fram ett förslag på hur stödet ska utformas. Tanken är att stödet ska delas ut retroaktivt. Stödet är ännu inte klubbat utan ska först ut på remiss. 

Runt 40 miljoner kronor ska gå till de tidningar som drabbas av Postnords varannandagsutdelning medan resterande 60 miljoner föreslås gå till att främst utöka redaktionsstödet.

Regeringens förslag presenteras bara en dag efter att TU i en debattartikel i DN föreslagit en mediestödsreform som innebär slopat driftstöd, ett utökat redaktionsstöd, ett kvalificerat momsundantag för nyhetsmedier samt att arbetsgivaravgifterna för journalister reduceras.

– Snabbt sammanfattat vill TU se ett mer modernt, teknik- och affärsneutralt mediestöd, sade TU:s tf vd Thomas Mattsson i en intervju i Dagens Media.

Kulturminister Amanda Lind säger i samband med regeringens förslag att TU har många viktiga poänger. 

– Det ligger mycket i deras analys att driftstödet i sin nuvarande utformning är på väg att spela ut sin roll, säger hon till TT. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev