Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Mediernas upprop mot Sveriges politiker: "Ni måste stå upp för undersökande journalistik"

Publicerad: 18 November 2015, 07:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

Framtiden för undersökande journalistik står på spel när ett EU-direktiv om affärshemligheter förhandlas fram, menar en rad medieföretag.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Ett EU-direktiv om affärshemligheter som håller på att förhandlas fram. EU-direktivet ska bland annat förhindra "industrispionage och illojal konkurrens". Förutom det innehåller det formuleringar som innebär att möjligheterna till undersökande journalistik begränsas.

Det menar en rad medieaktörer som idag gör ett upprop till svenska politiker. Bakom uppropet står Utgivarna och dess medlemsorganisationer: Sveriges Television, Sveriges Radio, TV4-Gruppen, TU, Sveriges Tidskrifter och UR.

– De verkar tro att även om EU-direktivet blir verklighet så kommer svenska journalister kunna behålla det starka skydd vi har genom grundlagen. Men journalistiken i dag är internationell. Det verkar som om Sverige inte bryr sig om frågan eftersom de menar att den inte skulle påverka journalistiskt arbete i Sverige och inget kunde vara mer fel. Svenska medieföretag samarbetar med utländska medieföretag. Svenska journalister gör undersökande journalistik i andra länder. Och svenska företag verkar på en internationell arena, säger Utgivarnas vd Per-Anders Broberg till Dagens Media.

I förslaget finns även bestämmelser som betyder att anskaffande och innehav av så kallade affärshemligheter skulle kunna vara olagligt, även om det inte publiceras.

– Det är ett hot mot den undersökande journalistiken och om beslutet går igenom riskerar det att bidra till självcensur och osäkra villkor för journalister. Det vi vill nu är att våra svenska politiker ska stå upp för den undersökande journalistiken, säger Utgivarnas vd Per-Anders Broberg till Dagens Media.

Medieaktörerna skriver även om ämnet på DN Debatt idag.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev