Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Mediernas misslyckande bjuder in till Avpixlat"

Publicerad: 11 September 2013, 12:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:47

Fem frågor till... journalisten Paul Frigyes, som säger att han "blir trygg" av att läsa den kontroversiella sajten Avpixlat.


Sedan starten 2011 har Avpixlat blivit en viktig röst för väljare som brukar kallar sig för "Sverigevänner" och "invandringskritiska".

I förrgår publicerades ett inlägg där den anonyma skribenten spekulerade i etniciteten hos de som gjorde skyldiga till den uppmärksammade misshandeln av en pappa och dennes son i Malmö i måndags.

Ett inlägg som nu hyllas av Paul Frigyes, tidigare profilerad reporter på Journalistförbundets tidning Journalisten.

" Man vet att det är något fel på mediernas rapportering om man som progressiv medborgare känner sig trygg först efter att ha läst på Avpixlat", skriver han på Twitter.

För Dagens Media utvecklar han sitt resonemang:

– Vad jag menar är att de traditionella medierna lämnar fältet öppet för sajter som Avpixlat när de inte skriver ut sådana detaljer som folk vill ha reda på. Man bjuder in läsarna till Avpixlat med sin tystnad, säger Paul Frigyes.

Ingen har gripits för brottet, tycker du ändå att medierna ska publicera sådana här uppgifter?

– Ja, när det är en sådan här spektakulär och kontroversiell händelse med ett stort allmänintresse tycker jag att medierna måste kunna redogöra för de tidiga vittnesmål som finns, även om det bara är spekulationer.

Är etniciteten viktig?

– Det är ju frågan om det är relevant. I ett sådant här obegripligt brott måste det finnas ett socialt sammanhang som brottet har uppstått i. Det är helt avgörande att få en bild av sammanhanget och då är etnicitet, relation med brottsoffret och så vidare nyckeln.

Finns det inte en fara med att publicera spekulationer tycker du?

– Faran är att det tolkas på ett rasistiskt sätt och det är alltid en avvägning, men när det är så här spektakulära omständigheter tycker jag att det är relevant att ta upp det.

Du skriver också att du blir trygg av att läsa på Avpixlat, hur menar du?

– Jag bor i Malmö och när sådant här händer påverkar det väldigt direkt. Därför blir man lite mer trygg om man vet sammanhanget.

Blir du tryggare av att Avpixlat spekulerar i gärningsmännens etnicitet?

– Det är en bra fråga. Jag kände det så då, det kanske var dumt. Men ju mer man vet desto tryggare känner man sig.

Paul Frigyes berättar också att han planerar att utveckla sina tankar i en artikel på SVT Debatt i morgon.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:7LuA30KeSJVTaadmKSnwIv" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.