Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Medierna utklassade i ubåtsmatchen"

Publicerad: 3 November 2014, 07:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:24

Ubåtsjakten blev en stor seger för Försvarsmakten. Det skriver Jan Scherman i en krönika i Svenska Dagbladet.


Sedan några veckor tillbaka är Aftonbladets tv-chef Jan Scherman krönikör i Svenska Dagbladet. I en krönika som publicerades igår utropar den förre TV4-bossen storseger för Försvarsmakten i den mycket omskrivna ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

" Rollspelet avslöjar. Marinen informerar, medierna rapporterar. Alltmedan tid och kraft till det granskande uppdraget inte riktigt räcker till. Men framför allt färre reportrar som hinner med något annat än att spegla ett skeende där militärens grepp över informationen är starkt", skriver han bland annat.

Enligt Jan Scherman framstår Försvarsmaktens nedrustning som mindre smärtsam än de besparingar som ägt rum i medierna.

" Under u-båtslarmens storhetstid under 1980-talet hade alla riksspridda tidningar, radio och tv specialreportrar. Liksom TT. Ute i landet i regioner med försvarsindustri, regementen och andra militära anläggningar hade man också råd med försvarsreportrar. I dag hittar jag en expert, och denne Mikael Holmström råkar finnas just på denna tidning", skriver han och fortsätter:

" Jag kan ha missat någon. Men jag ser samtidigt att det svenska försvaret förfogar över en form av armé av informatörer. Tar kontakt med Försvarsmakten som har lite svårt att räkna dem alla. Efter en dag får jag svaret: 56 specialister som sköter information till medierna. Det är den totala mängden militära informatörer inom Försvarsmakten, plus fem stycken på Försvarsdepartementet".

Jan Scherman anser att effektiviseringarna i mediebranschen blivit ett demokratiskt dilemma.

" Regering och riksdag satsar på fler lärare, fler sjuksköterskor, fler läkare och många andra fler. Näringslivet satsar på fler informatörer. Samma i den offentliga sektorn. Medieföretagen själva sparar på journalister. De oberoende ögon som ska granska det privata och offentliga blir färre. Marinen vinner mot medierna. Det är självfallet ingen match, inget spel".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.