Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Medierna bidrog till att fälla mig"

Publicerad: 23 September 2009, 14:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Billy Butt går i sin tionde resningsansökan till hårt angrepp på den svenska presskåren.


Billy Butt dömdes 1993, mot sitt nekande, för nio våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

Dagensmedia.se har tagit del av en inlaga i Billy Butts resningsansökan, där han skjuter in sig på mediernas roll i rättsprocessen.

– Innehållet i den här inlagan kan göra det förklarligt, eller begripligt, för människor om varför domarna mot Billy Butt rann igenom. Det var en otrolig hetsjakt på Billy, och Expressen bedrev något av en hatkampanj, säger Billy Butts advokat Björn Hurtig.

Billy Butt och Björn Hurtig anser att det mediedrev som startade 1992 spelade en avgörande roll för den dom som tingsrätten utfärdade.

En av huvudpunkterna i resningsansökan är anonymiseringen av Billy Butt i medierna. I flera månader efter att våldtäktsanklagelserna bubblade upp och växte i antal betecknades Billy Butt endast som ”Nöjesprofilen”, och Billy Butt hävdar nu att det gav utrymme för mediespekulationer som inte hade varit möjliga om hans identitet varit känd.

Billy Butt och Björn Hurtig hävdar att anonymiteten gjorde att källkontroll och eftertänksamhet sattes åt sidan, och risken att bli stämd eller PO-anmäld minskade eftersom ingen person hade nämnts vid namn.

– Eftersom de inte pekade ut mig som person så kunde de skriva mer eller mindre vad de ville. När jag senare valde att träda fram så belastades jag av alla dess felaktigheter, säger Billy Butt. 

Advokat Björn Hurtig och Billy Butt hävdar också att Expressen uppmanade en rad kvinnor att polisanmäla Billy Butt, vilket bidrog till att antalet våldtäktsanmälningar växte till 23 stycken.

”Med undantag av målsägandena F & G som var de första att polisanmäla, har alla övriga målsägare, det vill säga A-B-C-D-E-H- & I, både i polisförhör, i tingsrätten och i hovrätten uppgett att de först kontaktade tidningen Expressen och därefter gjorde sina polisanmälningar”, skriver de i sin inlaga till resningsansökan.

Billy Butt anser att mediedrevet som riktades mot honom också berodde på hans ursprung, att han var den fula ankungen som inte passade in:

”Här var en man i 45-årsåldern, av icke nordisk härkomst, rikskänd och ökänd. Han var därtill framgångsrik musikproducent för några av landets mest folkkära underhållningsartister. (Även om han var illa omtyckt av journalisterna var han ändå populär. Bland invandrarna i Sverige var Billy Butt en slags folkhjälte.)”

Billy Butt har gott hopp om att faktiskt beviljas resning den här gången.

– Den här gången har jag beviljats betald rättshjälp från staten. De som är lite pålästa vet att det är första gången på drygt 20 år som någon som söker resning får den hjälpen i Sverige. Dessutom har HD vänt sig till riksåklagaren med det här ärendet, vilket är första steget mot resning.

Erik Månsson, som var chefredaktör på Expressen vid tidpunkten för rapporteringen kring Billy Butt, har avböjt att kommentera Billy Butts anklagelser mot tidningen.

Expressens nuvarande chefredaktör Thomas Mattsson säger:

– Jag var inte anställd på Expressen vid den här tidpunkten så jag kan bara svara generellt. Men utan att kunna detaljerna i detta fall, så reser ändå Billy Butt frågan om det inte hade varit bättre med offentlighet än anonymitet?

– Avidentifierade artiklar kan göra det möjligt att publicera i och för sig intressanta och relevanta uppgifter, men kanske också saker som man hade valt bort om man hade skrivit med namn och bild.

– Den aspekten är värd att tänka på, när opinionsdrevet ibland går efter de medier som väljer att för konkretionen i en berättelse identifiera vem det verkligen är man berättar om. Men någon närmare analys av Billy Butt fallet och publiceringarna kan jag inte göra, jag arbetade på Enköpings-Posten då.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.