Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Medieorganisationer hyllar förslag om stärkt skydd för journalister: ”Utmärkt”

Publicerad: 2 februari 2022, 11:09

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter välkomnar förslaget att skärpa straffen för hot mot journalister.

Foto: Pressbild

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter välkomnar förslaget att skärpa straffen för hot mot journalister. ”Det är otroligt viktigt för demokratin”, säger TU:s vd Johan Taubert.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetTUSveriges TidskrifterJohan TaubertUlrika HyllertHelle Klein

Idag lämnade hovrättsrådet Anne Rapp in betänkandet ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner”. I den föreslås att straffet skärps när en brottslig gärning ”har begåtts mot en person på grund av att han eller hon eller någon närstående yrkesmässigt bedrivit nyhetsförmedling eller annan journalistik.”

Flera organisationer som representerar mediebranschen och journalister hyllar förslaget. Sveriges Tidskrifter menar att det är ett viktigt steg för att stävja hat och hot mot journalister och hot mot den fria åsiktsbildningen och i förlängningen demokratin.

– Det är utmärkt att utredaren föreslår en skärpningsgrund för hot mot journalister och ser det som ett allvarligt brott mot demokratin. Vi har från mediebranschens sida drivit detta under lång tid och det känns som en stor framgång att den statliga utredningen nu lyssnat in vår oro för den fria journalistikens möjligheter. Nu ser vi fram emot att regeringen gör verkstad av utredarens förslag, säger Helle Klein, ordförande för Sveriges Tidskrifter, i ett pressmeddelande.

”Otroligt viktigt för demokratin”

Tidningsutgivarna, TU, håller med och anser att det är viktigt att straffen för den här typen av brott skärps.

– Det är otroligt viktigt för demokratin och det fria ordet att journalister och publicister får verka fritt, granska makthavare och alla delar av samhället, utan risk för repressalier eller att någon försöker skrämma till tystnad, säger TU:s vd Johan Taubert, i en kommentar.

Per Hultengård, jurist på TU, har medverkat till förslaget i egenskap av expert. Han menar att det finns en ”stark och enhällig vilja” om att förstärka skyddet för journalister. Han ser det också som positivt att att utredningen har övervägt det alternativa förslaget att införa ny lagstiftning för att skydda journalister, ett särskilt brott om hot mot fri åsiktsbildning.

– Jag ser ett starkt symbolvärde i att föreslå ett särskilt brott om hot mot journalister. Det har sina fördelar, men också sina svagheter. Det är spetsigt, men har också en begränsad räckvidd och en systematisk problematik. Bägge alternativen bör dock fortsatt övervägas, säger Per Hultengård. 

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert instämmer i att det är positivt att utredningen föreslår hårdare straff för brott mot journalister.

– Nu ser vi fram emot att snart ha en ny lag på plats som också kan tillämpas i våra domstolar, vilket inte är fallet idag. En tydlig lagstiftning kommer att ge bättre förutsättningar för polis och åklagare att hantera brott mot journalister samtidigt som rättssäkerheten ökar, säger hon i ett pressmeddelande.

Också SR:s vd Cilla Benkö gick på onsdagen ut och välkomnade förslaget.

– Hot och våld som riktas mot journalister riktas också mot samhället och demokratin i stort, och därför är det bra och ett steg i rätt riktning att regeringens utredare föreslår att de brotten också ska leda till strängare straff.

Förslaget kommer att skickas på remiss och lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

LÄS OCKSÅ: ”Hot mot journalister är hot mot demokratin” 

LÄS OCKSÅ: ”Fel att säga att hot mot journalister är ett hot mot demokratin” 

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev