Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mediehus stämmer Elanders över tryckerimoms

Publicerad: 23 april 2014, 07:39
Uppdaterad: 22 december 2015, 10:19

Mediehuset Conventus stämmer tryckeriet då Elanders vägrat betala in tryckerimoms som Conventus nu blir skyldiga Skatteverket.


Dagens Media har tidigare vid ett flertal gånger skrivit om konflikten mellan Skatteverket och svenska tidsskriftsbranschen gällande den så kallade tryckerimomsen.

Nu stämmer mediehuset Conventus Media House, som bland annat distribuerar fackpress, tryckeriet Elanders på en summa på cirka 750 000 kronor som Elanders ska betala Skatteverket för Conventus räkning enligt en dom i Högsta förvaltningsrätten.

Elanders vägrar att betala tillbaka pengarna och menar att Conventus fakturor saknar rättslig grund vilket tvingar Conventus själva att betala in summan till Skatteverket.

– De har varit oerhört arroganta. De har fått pengarna utbetalda till sig men vägrar skicka det vidare och det är en väldigt tråkig historia att ett så stort bolag vägrar att betala, säger John Hardwick, vd Conventus, till Dagens Media.

I stämningen som skickades in till Tingsrätten i Göteborg strax innan påsk står att läsa att "Om Elanders inte betalar tillbaka dessa pengar till Conventus, gör Elanders en obehörig vinst på Conventus bekostnad."

Att Elanders menar att fakturorna saknar rättslig grund ställer sig John Hardwick frågande till.

– Det är ett mycket märkligt uttalande eftersom att det finns en dom i Högsta förvaltningsrätten. De har försökt snärja in oss med något slags reverslån som vår advokat säger att man absolut inte ska göra. De har advokater som är smarta, men det är fel eftersom pengarna ska betalas, säger John Hardwick och fortsätter:

– Det är ytterligare ett bolag som har stämt dem så de drar ju på sig saker genom att försöka skippa det här. Vi är ju ett starkt bolag som kan hantera det här men det finns ju de som är mycket mer sårbara och som kan gå i konkurs på det här.

Kommer ni att ha ett fortsatt samarbete med Elanders efter det här?

– Nej det går inte att jobba ihop med dem, de behandlar sina kunder på ett mycket beklagligt sätt.

Dagens Media har sökt Elanders.

 

Andrea Svanberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.