fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Medieforskarnas vädjan till Löfven

Publicerad: 2 oktober 2014, 06:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:27

Fem tunga medieforskare sågar Alliansens mediepoltik – här är deras vädjan till Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln:

Presstöd

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


”Den nya regeringen har en gyllene chans att bryta med de försummelser på mediepolitikens område som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar gjort sig skyldiga till”.

Det skriver medieforskarna Lars Nord, Mart Ots, Jesper Strömbäck, Ingela Wadbring och Ingela Wadbring i dag på DN Debatt.

Reformtakten under Alliansens åtta år vid makten har inom vissa områden varit hög. Men mediepolitiskt har Alliansen hållit låg profil. Enligt kritiker har i stort sett ingenting hänt, trots att mediemarknaden förändrats i grunden under de två mandatperioderna. Enligt programmet "Medierna" i P1 har Alliansens partier haft svårt att komma överrens i viktiga mediepolitiska frågor.

Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla C Carlsson riktade i Dagens Medias kartläggning partiernas mediepolitiska ambitioner inför valet svidande kritik mot regeringen Reinfeldt.

– Vi tycker att regeringen har varit alldeles för passiv och ointresserade av de här frågorna, sade hon till Dagens Media.

Presstödet. Reklamskatten. Den högra momssatsen på digitala tidningar. Public Service finansieringsmodell.

Det är några av frågorna som branschen efterlyser krafttag i. Och nu är det upp till bevis för Stefan Löfven och hans kommande regering.

Medieforskarna ser mediernas ekonomiska problem som ett direkt hot mot demokratin, då en informationsklyfta håller på att skapas, vilket i sin tur kan leda till ”kunskapsklyftor och förtroendeklyftor”. 

De menar att hoten mot kvalitetsjournalistiken aldrig har varit större.

”Sverige behöver en mediepolitik värd namnet. Inte för att allmänfinansierade och kommersiella medier ska garanteras konkurrensfördelar på tuffare marknader, utan för att en fungerande demokrati förutsätter medier som tillhandahåller information som gör att människor fritt och självständigt kan ta ställning i samhällsfrågor”, skriver de fem forskarna.

Kvintetten lämnar dock inga egna detaljerade förslag, utan efterlyser en bred mediepolitisk utredning.

”Det verkar nu finnas en samsyn över blockgränserna om att en sådan medieutredning behövs. Men lika viktigt är att perspektiven i denna utredning för en gångs skull inte bara utgår från omsorgen om mediebranschen”.

Socialdemokraterna lovade inför valet en omfattande medieutredning ifall partiet skulle ta makten i Sverige.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev