Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mediechefernas krav – inled aktiv diplomati för Dawit Isaaks frihet

Publicerad: 23 September 2015, 06:04
Uppdaterad: 23 Juni 2016, 11:42

Efter 14 år i fångenskap – 82 av landets mediechefer skriver ett gemensamt upprop mot svenska regeringen och UD.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakUD

Idag har Dawit Isaak suttit i fängelse i 14 år – 5 475 dagar. Han är, enligt uppgifter, inspärrad i en cell som är två gånger tre meter liten och han är sjuk.

Dawit Isaak greps i sitt hem den 23 september 2001 av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Dawit Issak frihetsberövades då han tog del av landets nyvunna yttrandefrihet genom att vara med och grunda Setit, en demokratitörstande tidskrift.

Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, är initiativtagare för dagens upprop där Sveriges mediechefer gått ihop och där de skriver:

"Det är som om vi som undertecknat den här artikeln skulle ha låsts in i Kumlafängelset på obestämd tid, utan att få en chans att försvara oss, utan att få meddela oss med våra anhöriga – bara för att vi stundom kritiserat de styrande."

I upproret ifrågasätter mediecheferna varför Sverige fortfarande – genom EU – ger bistånd till landet och hur den "tysta diplomatin" egentligen fungerat.

De jämför även Sverige med USA som ofta hämtar hem medborgare som dömts på godtyckliga grunder och att ingen av de senaste tre statsministrarna krävt att få besöka Dawit Isaak i fängelset.

De avslutar:

"Nej, nu är det dags att inleda aktiv diplomati för Dawits frihet. Allt annat är svek mot Dawit Isaak, hans fru och barn och alla andra eritreaner som riskerar att kastas i fängelse för att de vågar säga och skriva vad de tycker."

Debattartikeln publiceras i dag i en rad tidningar över hela Sverige, så även på Dagens Media.

Mediechefernas frågor till UD och regeringen

• Är det rimligt att Sverige – genom EU – ger Eritrea bistånd?

• Varför har de olika svenska regeringarna visat en sådan passivitet i detta fall? Den "tysta diplomati" som Utrikesdepartementet ofta hänvisar till har uppenbart inte fungerat i Dawits fall.

• Varför har den svenska diplomatin misslyckats när andra västerländska makter, till exempel USA, ständigt hämtar hem medborgare som dömts till fängelse på felaktiga eller godtyckliga grunder?

• Varför har inte någon av de tre senaste svenska statsministrarna krävt att få besöka Dawit Isaak i fängelset i Eritrea? Hur länge ska UD lita på sin tysta diplomati?

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakUD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.