Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mediecheferna: Hotbilden ökar

Publicerad: 1 Juli 2015, 07:44
Uppdaterad: 4 Juli 2016, 12:09

En ny undersökning från TNS Sifo visar att hotbilden mot redaktionerna blir starkare.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Bransch- och intresseorganisationen Utgivarna har låtit TNS Sifo undersöka hur hot och trakasserier drabbar medier och journalister – och vad det får för konsekvenser.

Undersökningen presenteras på ett seminarium senare under onsdagen i Almedalen, men Dagens Media har tagit del av resultaten.

De undersökta redaktionerna är SVT, Sveriges Radio, UR, TV4 och de dagstidningar som är anslutna till branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU.

Här är några av de viktigaste resultaten:

• Var tredje redaktion som svarat på enkäten har hotats under det senaste året.

• Flera av de utsatta redaktionerna hotats vid flera olika tillfällen.

• På hälften av de hotade redaktionerna har hoten lett till att medarbetare tvekat inför publiceringar eller jobbutlägg.

• På var tredje redaktion har medarbetare undvikit bevakningsområden eller arbetsuppgifter som en följd av hoten.

• Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat både medarbetare och anhöriga att flytta tillfälligt.

– När redaktioner tvekar inför publiceringar och områden väljs bort på grund av hot är det ett allvarligt hot mot demokratin, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har gått till 223 redaktionellt ansvariga, varav 101 har svarat.

63 procent av de svarande uppger att hotbilden mot deras redaktioner har stärkts under de senaste fem åren – och ingen av dem uppger att hotbilden har försvagats.

Enligt undersökningen riktas hoten i första hand mot enskilda medarbetare.

”De mest allvarliga hoten utförs oftast av privatpersoner och då för att de är upprörda eller besvikna över en specifik publicering. Men en betydande del av de allvarligaste hoten står också på ideologisk grund, inte minst från högerextremistiska grupperingar”, skriver Utgivarna i sitt pressmeddelande.

Totalt sett har tidningar och etermedier utsatts för hot och trakasserier vid minst 317 tillfällen under det senaste året, enligt undersökningen.

– Vi har fått in uppgifter om minst 99 hot och 218 trakasserier mot redaktioner och medarbetare. Men också uppgifter om att enskilda medarbetare utsatts för våld vid ett par tillfällen, säger Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Utgivarna, i ett pressmeddelande.

Så gjordes undersökningen

Undersökningstyp: totalundersökning

Enkätmetod: webbenkät

Fältperiod: 20 april – 4 maj 2015

Mätperiod: senaste tolv månaderna

Undersökningsföretag: TNS Sifo

Population: 223 redaktionellt ansvariga, varav 99 på redaktioner vid Sveriges Radio, Sveriges Television, Utbildningsradion och TV4 samt på 124 tidningar och redaktioner anslutna till Tidningsutgivarna.

Svarsfrekvens tidningar: 50 procent, dvs. 62 svarande

Svarsfrekvens etermedier: 39,4 procent, dvs. 39 svarande

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.