Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mediebyråerna om HD-affären

Publicerad: 23 April 2014, 11:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad riskerar att påverka tidningens kvalitet. Samtidigt är samgåendet väntat. De säger mediebyråerna i Malmö.


Som Dagens Media kunde berätta tidigare i dag köper Sydsvenskan Helsingborgs Dagblad. Enligt Pier Zigante, byråchef på mediebyrån TBS i Malmö är affären väntad.

– Jag är inte förvånad. Både Sydsvenskan och HD har det ju extremt tungt med intäkter och de måste effektivisera och rationalisera så att de gör bättre marginaler, säger han till Dagens Media.

Fredrik Perulf är projektledare på Starcom i Malmö och han håller med:

– Jag är bara förvånad över att det kommer just nu, säger han till Dagens Media.

Varför då?

– Lars Dahmén var ju precis sjukskriven och det här är det första jag sett från honom sedan dess så att det kommer just nu var lite förvånande. Men det är bara en personlig reflektion.

Även Hans Rosendal, som jobbar med print på Screams kontor i Malmö, tycker att affären är lite oväntad.

– Det känns lite så eftersom HD alltid har levt sitt eget liv. Men samtidigt finns det många fördelar med affären. Rent annonsmässigt blir de starkare och där finns det fördelar.

Fredrik Perulf tycker också att affären har fördelar.

– Det är spännande. Skåne är ju en liten marknad. Samtidigt är det här bara början på strukturaffärerna inom print, vi kommer att se många fler. Det är bara att konstatera att det är en relativt dyr distributionsform av nyheter.

Pier Zigante tycker samtidigt att det är anmärkningsvärt att affären gått så snabbt.

– Jag har hört att det tisslat och tasslats om det ett tag men redan nu har de väl mer eller mindre hittat en lösning. Papprena är ju inte påskrivna än men det känns som att affären kommer gå väldigt snabbt.

Tror du att kvaliteten kommer att påverkas?

– Det tror jag definitivt. Det kommer att bli en stor skillnad för läsarna. Sedan är det väl lite för tidigt att sia om exakt hur det kommer att bli. Men eftersom HD är en mindre tidning som Sydsvenskan köper upp kommer skillnaden att bli större för deras läsare, det är min spontana reaktion.

Hur kommer det att påverka tror du?

– Det är framför allt på de mindre orterna där bevakningen kommer att dras ner. Sedan är det klart att folk kommer att få gå när kostnaderna ska ner och då blir vissa journalister överflödiga. Så kommer det att bli även på marknads- och säljsidan men hur de gör den fördelningen vågar jag inte svara på.

Fredrik Perulf är av en annan åsikt.

– Nej jag tror inte att kvaliteten kommer att påverkas. De är så pass skickliga på att göra tidning att kvaliteten inte ska bli lidande. Men läser man både HD och Sydsvenskan tror jag inte att det kommer finnas så stor anledning att göra det i framtiden, säger han och fortsätter:

– Samtidigt går det inte att slå ihop för mycket. Titta bara på sporten. Där har vi två olika lag som man antingen hejar på eller hatar. Men kvaliteten kommer inte att gå att tummas på.

Hur påverkar det er som medieköpare?

– Vi har ju redan Hela Skåne så köpmässigt tror jag inte det blir någon större förändring. Möjligtvis får vi någon fördel med att det blir något annat paket men samtidigt har det inte riktigt skett med de andra tidningarna som Sydsvenskan hade samarbete med tidigare.

Pier Zigante:

– Det beror på hur marknaden kommer agera utifrån läsarna. Om tidningen fortsätter tappa prenumeranter kommer det att påverka men det är för tidigt att svara på det.

Hur ställer du dig till köpet?

– Jag är positiv. Jag tror att det här är morgontidningens chans att överleva på sikt. Det måste ske större sammanslagningar och i framtiden tror jag att det kommer bli mer som utvecklingen i Danmark och England där man har några få nationella tidningar medan gratistidningar täcker in de lokala orterna.

Hans Rosendal på Scream tycker att det är för tidigt att uttala sig om hur affären kommer att påverka de två tidningarna.

– Man kan ju undra över vem det här slår hårdast mot. Sydsvenskan är ju en större tidning än HD. Men det beror helt på hur ledningen ser på det, säger han och fortsätter:

– Sedan är ju Lars Dahmén ingen Sydsvenskan-människa från början så han kanske ser det här med andra ögon. Det hade varit värre om det hade varit ett gäng som varit på Sydsvenskan längre och som har mer känsla för den organisationen.

Kommer det här påverka er som medieköpare?

– Det tror jag inte.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.