tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mediebyråerna om Expressens sparpaket: "Kommer påverka"

Publicerad: 23 oktober 2014, 08:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

Expressen gör sig av med 50 journalister. De printchefer som Dagens Media talat mer är säkra på att det kommer märkas.


DT

Dante Thomsen


Dagens Media har i flera artiklar berättat om det stora sparpaket som Bonnier just nu genomför på Expressen. 62,5 tjänster, varav 50 redaktionella, försvinner.

Under ett informationsmöte tidigare i veckan ska chefredaktör Thomas Mattsson enligt uppgift varit öppen med att kvaliteten kommer påverkas.

Monica Tuominen, printchef på mediebyrån Maxus, håller med.

– Det är klart att det kan påverka tidningen på sikt. Vi följer utvecklingen och hoppas på att de kan bibehålla kvaliteten i det redaktionella, det som representerar Expressen. Men det är klart att ett sådant här sparpaket dränerar och påverkar kvaliteten. Om det syns beror väl på, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Som printperson känns det här bara tråkigt. Det effektiviseras rätt hårt överallt och det är klart att det kommer märkas.

Anna Fröberg Eriksson, printchef på Starcom, är av en liknande åsikt:

– Såklart att kvaliteten kommer påverkas ifall 62,5 tjänster försvinner men omöjligt att säga i vilken omfattning i så pass tidigt skede. Mina förhoppningar är att de gör omgörningen på ett sätt som påverkar läsaren så lite som möjligt för att behålla räckvidderna i största möjliga mån. Ur ett köparperspektiv är ju detta väldigt viktigt med tanke på att vi vill kunna nå ut till så många Expressenläsare som möjligt, säger hon till Dagens Media.

Kommer ni att kontakta Expressen och diskutera detta?

– Vid större omgörningar brukar medierna själva kontakta oss för att boka upp ett möte där de presenterar innebörden av omgörningarna för oss som köpare, vilket jag alltså antar att Expressen kommer göra när de har mer konkret information. Detta är dock fortfarande så pass nytt så jag tycker vi kan ge dom lite tid med tanke på att man inte kan kräva att de i nuläget ska ha svar på allt.

Inte heller Monica Tuominen på Maxus kommer vidta några omedelbara åtgärder.

– I nuläget följer jag utvecklingen, det är mitt jobb. Men personligen tycker jag som sagt att det är väldigt tråkigt. För min del hoppas jag att printmedierna behåller sin kvalitet ett långt tag framöver för jag tror att papperstidningarna behövs.

Hur mycket kan man egentligen banta en tidning som Expressen?

– Jag både tror och hoppas att Expressen tänkt till för flera år framåt vilket förmodligen alltså innebär att man inte kommer göra fler såhär pass stora omgörningar enligt deras nuvarande produktportfölj men med tanke på hur föränderligt medielandskapet är i dagsläget är det en fråga som i princip är omöjlig att svara på, säger Anna Fröberg Eriksson.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev