Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mediebranschen sörjer Dagbladets nedläggning

Publicerad: 19 Februari 2015, 13:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

I dag kom beskedet – den ena av Sundsvalls två lokaltidningar lägger ned. På Twitter, Facebook och andra sociala medier sörjer Sveriges journalister.


Ämnen i artikeln:

Dagbladet

"Efter 115 år läggs Dagbladet i Sundsvall ner. Otroligt deppigt. En redaktion där vi är många som lärt oss att bli journalister." twittrade Aftonbladets sportjournalist Erik Niva efter beskedet.

Twitter fylldes snabbt av många andra branschprofiler som berättade om den nytta de hade haft av Dagbladet genom åren.

Den tidigare Aftonbladetjournalisten Niklas Strömberg berättar:

– Man fick hoppa in som alla typer av reportrar. Det var en fantastisk arbetsplats med massor av kunskap. En sprudlande liten lokaltidning, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– På kvällstidningarna har Dagbladet alltid setts som en väldigt bra plantskola. Det var en liten lokaltidning där det var snabbt tempo och man fick göra väldigt mycket.

En annan som har arbetat på tidningen är Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson. Efter att ha varit på två andra tidningar fick han ett vikariat på Dagbladet.

– Man fick lära sig att kavla upp ärmarna, gå ut i skiten och jobba, jobba, jobba. Första dagen skulle jag just gå hem vid halv sex när nattchefen skickade ut mig på ett nytt reportage, fyra-fem mil från Sundsvall, säger Erik Helmerson till Dagens Media.

Andreas Karlström, nyhetschef på Gefle Dagblad, instämmer.

– Man fick ta ett otroligt stort ansvar, eftersom det var en så liten tidning. En dag under min praktikperiod minns jag att alla nyheter på förstasidan var skrivna av mig. Det kändes väldigt häftigt att få det förtroendet.

Linus Brännström, nu på Nyhetsbyrån TT, skriver på Twitter:

" Jobbade hårt på Dagbladet i fem år och lärde mig extremt mycket. Otroligt tråkigt att tidningen läggs ner efter 115 år".

Och:

" Vi på lilla tidningen kämpade varje dag för att slå stora tidningen. Nog ingen slump att så många sedan lyckades på kvällstidningar".

Andra tidigare Dagbladet-anställda som twittrade ut sin besvikelse var bland annat Jenny Tillgren, nyhetsredigerare på Aftonbladet, Sara Bratell, sportjournalist på SVT och Anna Tiberg, journalist på Dagens Arbete och Li Björnberg, redigeringschef på Expressen.

" Så sorgligt. Här påbörjade jag min journalistkarriär. Tack för att jag fick chansen, Dagbladet", twittrar Li Björnberg.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.