fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mediebråk mellan Svenska Dagbladet och Metro

Publicerad: 26 april 2017, 08:28
Uppdaterad: 27 april 2017, 08:43

Christen Ager-Hanssen, Malin Ekman och Fredric Karén. Foto: Press/Staffan Löwstedt/Press

Metros ordförande Christen Ager-Hanssen ger Svd:s Malin Ekman en rejäl känga – men chefredaktör Fredric Karén replikerar.

Ämnen i artikeln:

MetroSvenska Dagbladet

HF


Det råder en hätsk debatt mellan Svenska Dagbladet och Metros ägare.

I ett debattinlägg riktar Metros ordförande Christen Ager-Hanssen vass kritik mot Svenska Dagbladets reporter Malin Ekman. Han inleder inlägget med att förklara att Malin Ekman i en rad artiklar rapporterat om Custos köp av Metro och Realtid – en rapportering som han liknar vid en häxjakt.

Han fortsätter:

"Ekman har tagit över den kladdiga stafettpinnen på SvD efter att Carolina Neuraths anseende och trovärdighet försvann i samband med den friande domen i brottmålet av samtliga inblandade i HQ-kraschen."

Samtidigt ifrågasätter han Malin Ekmans sätt att skriva om rekryteringarna av Jenny Hedelin som affärsutvecklare på Metro, chefredaktören Staffan Erfors och Metros vd Mikael König.

I debattinlägget försvarar han rekryteringarna och ifrågasätter istället Malin Ekmans integritet. Som exempel skriver han att Malin Ekman "helt okritiskt" 2011 skrev en betrakelse av Svd-kollegan Carolina Neuraths bok "Den stora bankhärvan" som handlar om Mats Qviberg och HQ Bank.

Han avslutar debattinlägget med att skriva:

"Malin Ekmans integritet gentemot kollegerna på SvD och de övergrepp som begåtts av tidningen är det som verkligen borde diskuteras."

Men Christen Ager-Hanssen får svar på tal av Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén som publicerat ett svar under Christen Ager-Hanssens inlägg.

"Välkommen till mediebranschen Christen Ager-Hanssen", inleder han sin replik.

Han menar att det inte är något konstigt att Custos blir omskrivna och granskade, inte minst när personer från finansbranschen tar klivet in i mediebranschen.

"Att försöka driva tesen att Malin Ekman – efter att ha refererat Carolina Neuraths bok om HQ-kraschen i en artikel i Expressen för sex år sedan – inte är objektiv nog att skriva om Custos köp av Metro är bara befängt."

Fredric Karén skriver avslutningsvis:

"Jag noterar att Christen Ager-Hanssen istället för att bemöta dessa frågor [om oberoende journalistik]väljer att slunga brett mot dels SvD i största allmänhet, dels mot Malin Ekman och Carolina Neurath. Den sistnämnda för att han inte gillar hennes bevakning av HQ-kraschen och dess rättsliga efterspel. Ett klassiskt maktagerande som säger en hel del om Metroordförandens syn på fri och obunden journalistik."

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev