Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mattsson uppmanar tidningar att publicera Dawit Isaak-text

Publicerad: 23 September 2009, 06:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Expressen har tagit initiativet till ytterligare engagemang för journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea.


Tidningen hoppas nu på att de 101 dagstidningarna som är medlemmar i Tidningsutgivarna ska publicera en text av Peter Englund. Med publiceringen följer också en kostnad på 2.000 kronor som kommer att gå till Isaaks familj.

– Jag känner att sista året har alla medier varit duktiga på att ta upp frågan men i ärlighetens namn, om det hade varit en journalist med ett typiskt svenskt namn som varit gripen hade mediekampanjerna börjat tidigare, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.

Tidigare har tidningarna samarbetat över gränserna när det gäller att sätta fokus på Isaaks öde. Genom publiceringen hoppas Thomas Mattsson att livet kan bli lite lättare för Isaaks familj.

– De finner sig i en märklig situation och lever med frågan varje dag. De vet inte om han lever och man kan tänka sig att det är tufft att leva i Sverige och ha sin man fängslad i Afrika, säger han.

På onsdagsmorgonen hade hittills Vestmanlands Läns Tidning och Sydsvenska Dagbladet lovat att publicera texten. Men Thomas Mattsson tror att fler kommer att ansluta.

– Vi hoppas att det blir en stor uppslutning. Jag tror att alla 101 medlemmarna i Tidningsutgivarna har råd. Vi kommer att kontakta dem i god tid före den 19 november då publiceringen ska ske.

När Dawit Isaak blir fri är Thomas Mattssons förhoppning att tidningarna inte ska överge engagemanget för honom. Istället vill han att tidningarna då åter ska gå samman och publicera en text av Dawit Isaak så att han får en möjlighet att försörja sig.

– Om han blir fri så tror inte jag att det är möjligt efter åtta år i fängelse med tortyr att komma hem och starta en yrkeskarriär och då tycker jag att vi måste stå fast vid engagemanget, säger han.

Camilla Olsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.