Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mattsson JK-anmäler F-kassan

Publicerad: 2 April 2014, 06:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:42

UPPDATERAD. Enligt Expressens chefredaktör har Försäkringskassan försökt röja tidningens uppgiftslämnare.


Ämnen i artikeln:

Expressen

På sin blogg skriver Thomas Mattsson bland annat följande:

"I dag kommer jag att anmäla Försäkringskassan och dess säkerhetschef, Torgny Collin, till Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK). Försöken att röja Expressens källor måste upphöra."

Expressen har under de senaste dagarna granskat Försäkringskassan och kunnat påvisa att myndigheten tillämpat svågerpolitik genom att rekrytera släkt och vänner.

Idag publicerar Expressen dessutom en artikel om att Försäkringskassan försöker ta reda på vem som tipsat tidningen, något som bryter mot det lagstadgade efterforskningsförbudet. Personer som jobbar inom statliga myndigheter är dessutom skyddade av meddelarfriheten.

I en ljudupptagning frågar sig myndighetens säkerhetschef, Torgny Collin, vem som kan ha tipsat Expressen.

"Vem kan ha läckt? Det är ju den frågan vi ställer oss", säger Collin i Expressens inspelning.

Thomas Mattsson tror att JK kommer att agera i frågan.

"Jag tror att JK kommer att inleda en förundersökning om brott och förordna en åklagare som utreder vad som hänt på Försäkringskassan. Det finns ju ett repressalieförbud i Tryckfrihetsförordningen, och sedan den 1 januari 2011 är det särskilt uttryckt att en myndighet eller allmänt organ inte får ingripa mot någon som lämnat uppgifter för publicering", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Expressens chefredaktör uppger att han ser allvarligt på tidningens avslöjanden, och väntar sig att Försäkringskassan själva ska agera.

"Jag förutsätter att Försäkringskassans generaldirektör redan i dag agerar, tar avstånd från säkerhetschefens olämpliga – och kanske olagliga – agerande och omedelbart låter informera alla medarbetare om vad grundlagen stadgar", skriver han i mejlet.

Har du upplevt en ökning av brott mot efterforskningsförbudet under de senaste åren?

"Jag har ingen statistik som styrker att så kallade meddelare hotas mer än tidigare, men det var ju en omfattande debatt om källskydd efter det som skedde på sjukhuset i Södertälje och vi har också haft en politisk diskussion om att stärka meddelarfriheten för privatanställda. Det är bra, eftersom visselblåsare ska skyddas, och jag har uppfattat JK-ämbetet som en garant för att ordningen upprätthålls." skriver Thomas Mattsson i sitt svar till Dagens Media.

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.