Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mattsson i utspel om presstödet

Publicerad: 5 Juli 2012, 10:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

Thomas Mattsson valde att under Almega Medieföretagens seminarium i Aledalen göra ett utspel mot presstödet, samtidigt som han varanade för att dra ner för mycket på redaktionerna.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAlmedalenPolitikerveckan

Mitt under seminariet om fria informationsflöden valde Expressens chefredaktör Thomas Mattson att lyfta frågan om presstödets avskaffande.

- Presstöd är helt fel och det vet alla om. Det kommer inte att finnas kvar men det vill ingen i branschen tillstå efterom många av tidningarna behöver stödet. Presstödet är en politiskt konstruktion och det gör branschen osund, sade han.

Som motpol till presstödet så pekade han på att konsolideringen i de stora mediehusen hjälper de små lokaltidningarna.

- Den viktigaste förutsättningen är att vara lönsam. Det finns medieföretag idag som är beredda att satsa pengar. Omstruktureringen och konsolideringen av lokaltidningarna har gjort dem bättre. Samtidigt måste mediehusen visa ett anvar.

Samtidigt pekade Thomas Mattsson på riskerna med att göra journalistiken allt mer kostnadseffektiv och skära ner i redaktioner för att skapa större lönsamhet.

- Små lokaltidningar är bra, men man drar ner på redaktionerna. Någonstans finns en smärtgräns. 15 journalister är färre än 30 och vi måste ha ögonen på frågan.

Du pratar om ett minskat presstöd och samtidigt om kraftigt minskade redaktioner, vad innebär det för mångfalden i rapporteringen om vissa tidningar inte klarar sig utan presstöd?

- Försvinner en tidning på en ort så finns ofta en tidning kvar. Dessutom finns det lokalreportar från tv och radio, som inte fanns tidigare. Det finns en större mångfald nu för tiden även om en tidning försvinner på en ort.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.