onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mats Qviberg om SvD:s journalister: "De här tjejerna är ju inga rocket scientists"

Publicerad: 9 oktober 2014, 10:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Finansmannen Mats Qviberg har skaffat Twitter – och går till våldsam attack mot Svenska Dagbladet. Men enligt honom skapades inte kontot enbart för bråk.

Ämnen i artikeln:

Mats Qviberg

DT

Dante Thomsen


Spelet kring HQ-härvan fortsätter. Igår stod det klart att Mats Qviberg och hans försvarsadvokater har jobbat på en utredning med syftet att få Ekobrottsmyndigheten att lägga ner sin utredning.

I samma veva hotade Mats Qviberg även Svenska Dagbladets journalister Patricia Hedelius och Carolina Neurath, som skrivit en bok om HQ-kracshen, med rättsliga åtgärder.

Nu utspelar sig konflikten även i sociala medier. Igår skaffade Mats Qviberg nämligen ett Twitter-konto, där den välkände finansmannen går i polemik med Svenska Dagbladet.

Bland annat twittrar Mats Qviberg att Svenska Dagbladets redaktionschef Olle Zachrison "kan ta sig i brasan".

Men enligt Mats Qviberg själv skaffade han inte Twitter enkom för att attackera journalister.

– Nej absolut inte. Det här är ett permanent forum för mina uppfattningar i stort och smått. Jag kommer exempelvis att berätta om jag får ett nytt barnbarn så det handlar inte bara om detta, säger Mats Qviberg till Dagens Media och fortsätter:

– Eftersom att det är så aktuellt med HQ-kraschen kommenterar jag det. Men jag har tänkt göra det länge, att enbart kritisera Svenska Dagbladet var inte uppsåtet.

Mats Qviberg säger också att han har börjat vinna tillbaka trovärdigheten efter HQ-kraschen och tror inte alls att de nya skriverierna kommer påverka synen på honom.

Plötsligt avbryter Mats Qviberg intervjun.

– Oj här kom Karl-Johan Persson, han har en lite finare bil än vad jag har.

Efter den betraktelsen återvänder sedan till ämnet:

– Olle Zachrison gick ut och sa att jag inte kommer att kunna hindra SvD från att granska mig men då sa jag till honom att "du har missupfattat situationen, det är inte ni som granskar mig utan jag som granskar er". De tror att de sitter på så höga hästar och när jag var försvagad hade de väldigt mycket makt.

Mats Qviberg tillägger:

– De här tjejerna (Carolina Neurath och Patricia Hedelius, reds anm.) tror jag inte är några "rocket scientists", att köra om dem kan inte vara så svårt.

Du säger att syftet med att skaffa Twitter inte var att attackera Svenskan men nu utspelar sig ju ändå bråket inför öppna ridåer.

– Ja det är väl jättebra, jag har alltid varit transparent. Svenskan borde ha förstått att det inte är jag som är skurken men ändå låser de sig fast vid det. I Carolina Neruaths bok målas jag ut som en skurk men varför skulle jag vid 57 års ålder plötsligt bli en skurk? Ekvationen stämmer inte.

Riskerar du inte att få en hel del badwill genom att attackera Svenskan på det här sättet?

– Jag förstår inte frågan, varför skulle jag få det? Ingen har hållt med mig under fyra och ett halvt år så det är jag van vid. Det påverkar mig inte en sekund. Alla tänkande människor förstår att Svenska Dagbladet har fel. Det måste vara några som tänker i det här landet.

Mats Qviberg säger nu att han kommer kräva en ursäkt från både Svenska Dagbladet och Ekobrottsmyndigheten.

– Det är inte okej att göra livet surt för en person i min ställning. De har ingen rättighet att göra det. Ska jag bara hacka i mig all skit som står i Svenska Dagbladet?

Kommer du stämma Svenska Dagbladet?

Det är inte hot, det är ett löfte.

Via mejl hälsar Svenska Dagbladets redaktionschef Olle Zachrison att han inte vill ge sig in i en "pajkastning" med Mats Qviberg.

Han betonar också att tidningen ser det som sin uppgift att granska och ifrågasätta politiska och ekonomiska matkhavare samt att tidningen backar upp sina reportar till 100 procent.

" Mats Qviberg har framställt en del hot om juridiska åtgärder mot enskilda journalister som jag tycker är direkt opassande och oacceptabla. Vi kommer att fortsätta bevaka rättsprocesserna runt det kraschade HQ-bank med oförtruten energi. En resursstark finansman kan inte skrämma oss till tystnad", skriver Olle Zachrison i mejlet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev