Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Mats Edman: ”Juryn har gjort sitt val”

Publicerad: 30 Oktober 2012, 09:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:06

Dagens Samhälles Mats Edman och DN:s Gunilla Herlitz hamnade i ett jättebråk kring Carema. Men när DN nu nomineras till Stora Journalistpriset väljer Mats Edman tystnaden.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens SamhälleCaremaGunilla HerlitzStora JournalistprisetDNDagens Nyheter

Det var ett av årets i särklass största mediebråk.

Gunilla Herlitz var rasande på att Mats Edman sågade DN:s Carema-granskning, och Mats Edman var rasande på att Gunilla Herlitz försvarade den.

– Det är en medieskandal och något bland det sämsta jag har sett. Det känns som ett skämt att Föreningen Grävande Journalister delade ut sitt tröstpris, Silverspaden, till de här journalisterna på DN, sade Mats Edman till dagensmedia.se.

Gunilla Herlitz svarade:

– Carema har anlitat olika pr-konsulter för att angripa oss och nu har till och med Dagens Samhälle med Mats Edman i spetsen givit sig till låns till den här smutskastningen. 

När Gunilla Herlitz sade att det inte gick att utesluta att Mats Edman var betald av Carema brast det för Dagens Samhälle-chefen.

– Det är ovärdigt. Jag skulle skämmas över att ta sådana ord i min mun som Gunilla Herlitz gör. Det är helt grundlösa anklagelser, sade han, och fortsatte:    

– Det säger samtidigt något om DN och Gunilla Herlitz. De vill inte veta sanningen så uppblåsa och självgoda som de är, så de blundar istället. Jag kan förstå att det gör ont i fröken Herlitz när såpbubblan spricker.

I förra veckan nominerades DN:s journalister Josefine Hökerberg och Mia Tottmar till Stora Journalistpriset för deras granskning av Carema.

När dagensmedia.se ringer upp Mats Edman och frågar vad han tycker om nomineringen, säger han:

– Jag förstår vad du är ute efter, men jag har inget att säga. Juryn har gjort sitt val.

Carema väljer dock att kommentera nomineringen av DN:s journalister i bolagets blogg:

”Det är med viss förvåning som vi noterar att Josefine Hökerberg och Mia Tottmar på DN i sällskap med Erik Palm på SVT nominerats till Stora journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande”.  Det finns andra oberoende granskningar, till exempel Dagens Samhälles artikelserie, som visar en helt annan bild än den som spridits av DN”, skriver Carema, och fortsätter:

”Vi har ingenting att dölja och välkomnar en fördjupad granskning kring oss själva och vår verksamhet. Men DNs granskning har präglats av en ensidighet och i vissa fall varit direkt felaktig. Det har varit svårt att komma fram med en nyanserad och faktabaserad bild.”

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.