måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Masspermitteringar planeras på norska mediebolag

Publicerad: 27 mars 2020, 06:59

”Jag har aldrig sett något liknande under mina 40 år i branschen”, säger medieforskaren Erik Wilberg som ligger bakom undersökningen som siffrorna kommer ifrån.

Foto: Janne Næss

85 procent av mediebolagen i Norge överväger permitteringar, och annonstappet beskrivs som våldsamt. Flera kan komma att lägga ner sin printprodukt, tror medieforskaren Erik Wilberg.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetNorge

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


 

Hela 85 procent av norska mediebolag uppger att de har eller överväger att permittera medarbetare. Ett våldsamt annonstapp till följd av coronakrisen är orsaken.

Siffrorna kommer från en färsk undersökning som gjorts av medieforskaren Erik Wilberg vid Handelshøyskolen BI.

Han beskriver signalerna från undersökningen som mycket illavarslande.

–Jag har aldrig sett något liknande under mina 40 år i branschen, säger han till tidningen Kampanje, och konstaterar att många tidningar nog kommer att behöva lägga ner.

52 toppchefer inom den norska mediebranschen har svarat i undersökningen. Kring hälften av dessa beskriver annonsutvecklingen under coronakrisen som väldigt negativ, både på desktop och mobil. 83 procent beskriver annonsutvecklingen för print som väldigt negativ. Även påverkan på den totala lönsamheten beskriv som mycket negativ av 62 procent av de tillfrågade.

Det finns också ljuspunkter: Precis som bland de svenska mediehusen rapporteras det att läsarintäkterna stiger. 22 procent rapporterar om en mycket god tillväxt. Även print känner av det stora nyhetsintresse som råder just nu. 25 procent av de tillfrågade beskriver en väldigt positiv utveckling i prenumerationsaffären.

Erik Wilbergs prognos är att flera norska tidningshus sannolikt kommer att lägga ner sin printprodukt som en följd av krisen:

– Vi blir allt mer beroende av digitala affärsmodeller. Detta kommer att påskynda tidningarnas övergång till full digital distribution. Det blir för dyrt att trycka och distribuera, och nu kommer krisplanerna fram ur byrålådan, säger han till Kampanje.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev