Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Massavhopp från ungersk stortidning – 60 lämnar i protest

Publicerad: 27 juli 2020, 08:14

Human Right Watch betraktar händelsen på nyhetssajten Index, som ett allvarligt slag mot pressfriheten i Ungern, där Viktor Orban är premiärminister.

Foto: Flickr / European peoples party

Nära 60 medarbetare säger upp sig från den ungerska nyhetssajten Index, som en protest mot att chefredaktören sparkas.

Ämnen i artikeln:

pressfrihet

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Runt 60 journalister och redaktörer vid den oberoende ungerska nyhetssajten Index har i ett svep sagt upp sig. Detta strax efter att chefredaktören Szabolcs Dull blivit avskedad.

Medarbetarna skriver i ett uttalande att chefredaktören har varit utsatt för utpressningsförsök och att nyhetssajtens oberoende är på väg att äventyras, rapporterar Dagens Nyheter.

Den 22 juli fick  Szabolcs Dull sparken efter att sajtens ägare hävdat att han läckt interna dokument till andra medier, rapporterar AFP. Beskedet har av många bedömts som ett tydligt tecken på ett minskat oberoende för ungerska medier.

Bland annat organisationen Human Right Watch betraktar händelsen som ett allvarligt slag mot pressfriheten och den oberoende journalistiken i landet. Organisationen pekar på att en affärsman med nära koppling till premiärminister Viktor Orban tidigare i år tog över stora andelar av ett bolag som kontrollerar delar av Index verksamhet.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto avfärdar kritiken som falska anklagelser mot regeringen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev