Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Martin Alsander: "Vi har en bra kassa idag"

Publicerad: 15 December 2016, 08:26
Uppdaterad: 15 December 2016, 08:56

Pengarna kommer att räcka till att betala in skulderna som ska in redan i februari, menar Stampenchefen Martin Alsander.


Ämnen i artikeln:

Stampen

I går stod det klart att krisdrabbade Stampen avslutar den aviserade nyemissionen, i och med detta får koncernen en rad nya delägare.

De nya ägarna investerar sammanlagt 81 miljoner kronor i Stampen. I och med det nya delägarna förlorar Peter Hjörne majoritetsägandet i Stampen.

Stampens koncernchefen Martin Alsander kommenterar beskedet.

– Det här är det sista steget i räddningsplanen som vi har arbetat med under rekonstruktionen. Det betyder att vi framför allt får nya ägare. Det är viktigt att bredda ägandet med ny kompetens, nytt engagemang och kapitalstarka ägare. Nyemissionen bidrar till att säkra kassan så att vi kan hantera ackordslikviditeten, säger Martin Alsander till Dagens Media.

Trots nyemissionen är det fortfarande flera miljoner i skulder som ska in i februari, kommer Stampen klara av att betala in pengarna i tid?

– Det som ska betalas in i slutet av februari är ackordslikviditeten på 25 procent – det som blev kvar efter skuldnedskrivningarna. Vi har naturligtvis räknat på det och vi har en bra kassa idag. Tillsammans med nyemissionen kommer det att fungera väldigt bra. I samband med detta har vi även gjort nya överenskommelser med våra banker kring de lån vi har tagit, det går inte att bli skuldfri på en dag.

En av de nya delägarna i Stampen är investeringsbolaget Ernström & Co som går in med 27 miljoner. I och med detta blir ägarfamiljen Hobohm-Hielte den näst största delägaren i Stampen – efter Peter Hjörne och hans familj, skriver Göteborgs-Posten.

Till tidningen förklarar vd:n Fabian Hielte anledningen till att Ernström & Co investerar i Stampen.

– Det finns två tydliga skäl. Dels det kommersiella där vi ser Stampen som en attraktiv investering. Men kanske framförallt för att vi tror det är viktigt att vi kan ha kvar en stark oberoende medieplattform i Västsverige som Göteborgs-Posten är. Vi tycker det är särskilt viktigt i en tid då hela dagspressen är pressad. Man ser delvis konsekvenserna av det i en generation som får väldigt filtrerade nyheter.

Fabian Hielte har kopplingar till Stampen sedan innan då han är gift med Peter Hjörnes systerdotter.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.