Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Marknadscheferna: Sänk skatten, Borg!

Publicerad: 6 Mars 2012, 11:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Marknadschefer för ledande varumärken vill att regeringen ska få svenska folket att konsumera mera.


Enligt nationalräkenskaperna har tillväxttakten för konsumtionen nu sjunkit till 0,3 procent – och en majoritet av marknadscheferna bedömer att skattelättnader skulle kunna lyfta konsumtionen, redan i år. Det visar Stampens Marknadschefsindex.

Under de senaste två åren har de svenska hushållen inte fått några skattelättnader och har istället sparat över 100 miljoner kronor. Detta sparande påverkar tillväxten då 47-48 procent av BNP utgörs av privat konsumtion.

Vid finanskrisen 2007-2009 fick hushållen plånboksförstärkningar på cirka 80 miljarder kronor, i form av jobbskatteavdrag, sänkt fastighetsskatt och styrränta. Det är alltså liknande stimulanser som marknadschefer nu efterlyser.

74 procent av de tillfrågade anser att en sänkt styrränta skulle stimulera den privata konsumtionen. 60 procent anser att skattelättnader skulle vara en åtgärd och 12 procent tror att löften om infrastrukturinvesteringar, till exempel i järnvägar, digital infrastruktur eller utbildning skulle öka konsumtionen.

Marknadschefsindex är ett initiativ från mediekoncernen Stampen, för att sätta fokus på marknadsfrågor i näringsliv och samhälle samt öka kunskapen konsumtionens tillväxt och betydelse. 150 marknadschefer intervjuas varje kvartal i ett flertal kategorier.

Emma Lavesson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.