torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Maria Sveland rasar mot "sexualiseringen" av Alice Bah Kuhnke

Publicerad: 13 oktober 2014, 07:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Journalisten och debattören Maria Sveland tycker att medierna borde skämmas.


DT

Dante Thomsen


Utnämningen av Alice Bah Kuhnke till kulturminister var den största skrällen i regeringsbildningen för två veckor sedan.

I en krönika i Dagens ETC riktar nu Maria Sveland mycket hård kritik mot hur medierna framställt vår nya kulturminister.

" Mediernas förlöjligande och sexualisering av vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke är ännu ett exempel på hur kvinnliga makthavare avpolitiseras".

Maria Sveland reagerar bland annat på att medierna visat bilder från Alice Bah Kuhnkes tid som programledare för "Disneyklubben" på 90-talet.

" Men det allra värsta är den kroppsliga fixering och sexualisering av Bah Kuhnke som florerar i medierna de här dagarna. Då tänker jag inte bara på den sjutton år gamla bild av henne från tidningen Okej där hon poserar med cigarr i munnen och svart tejp för sina nakna bröst (en bild som hon redan då försökte stoppa men som sedan dess levt sitt eget liv och som nu blir en kränkning igen i och med att den sprids) utan även på ett flera år gammalt klipp där Fredrik Wikingsson står mitt på Hötorget och skriker att han legat med Alice Bah. Det är tydligen humor".

Till Dagens Media säger Maria Sveland att hon är mycket upprörd över hur delar av media har skrivit och pratat om tillsättningen av Alice Bah Kuhnke som kulturminister – och att de bör skämmas.

– Det är inte första gången i historien som kvinnliga makthavare blir omskrivna med helt andra ord än vad manliga makthavare blir. Det är så typiskt, vi har sett det förr. Man blir så trött på att det händer igne och igen, säger hon och fortsätter:

– Vi borde ha lärt oss vid det här taget eftersom att vi har varit med om det så många gånger. Man är alltid efterklok och har en debatt där man pratar om drev, sexualisering och avpolitisering av kvinnliga makthavare och så sker det igen. Det är liksom 2014, jag tycker det är extremt provocerande och upprörande.

Men hade inte reaktionerna varit samma om det hade varit en man som varit programledare för Disneyklubben och sedan blivit kulturminister?

– Absolut inte!

Redan i samband med att Alice Bah Kuhnke utsågs till ny kulturminister kom liknande kritik mot rapporteringen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev