Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Marcus Birro står på sig mot RFSL: "Lögner och förtal"

Publicerad: 12 September 2014, 07:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Expressen tvingades göra en omfattande rättelse i Marcus Birros senaste krönika om RFSL. Men trots det står Marcus Birro fast vid sina påståenden.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroRFSL

I krönikan skriver Marcus Birro bland annat att RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, vill legalisera bordeller – något som inte alls stämmer.

Syftet med den text som Marcus Birro hänvisar till är hiv-prevention, vilket RFSL fått bidrag från Folkhälsomyndigheten för att skriva.

Dessutom hade Marcus Birro fel om RFSL:s hbt-certifieringar.

Krönikan har fått hård kritik och Expressen har också tvingats göra en rättelse under krönikan.

" Marcus Birro - den enda krönikören där rättelsen blir längre än texten", twittrar socialdemokraten Anders Utbult.

" Att den här kolumnen av Marcus Birro ens publicerades är PINSAMT. Faktakoll? Källkritik?", twittrar Aftonbladet-journalisten Angelica Karlsson.

" När ni inom 24h måste gå ut med en lång rad rättelser ang. Birros fobiska dynga, varför publicera öht?", twittrar en annan person.

Men trots kritiken – och Expressens rättelse – står Marcus Birro fast vid sin krönika.

" Mig veterligen är detta första gången någon överhuvud taget väljer att granska och reflektera lite över RFSL:s arbete. Då dras hela deras omfångsrika maskineri igång och anklagar mig för lögner och förtal. Jag noterar det utan överraskning. All information jag nämner i krönikan är hämtad från RFSL:s hemsida", skriver Marcus Birro i ett sms.

Marcus Birro vill inte svara på frågan om hur han kunde dra slutsatsen att RFSL vill legalisera bordeller utifrån informationen på sajten vill han inte svara på.

Istället skriver han.

" Har inte läst eller sett rättelsen i Expressen. Ingen på tidningen har heller hört av sig".

Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL.

– Marcus Birro är en krönikör och ska tänka fritt. Man får gärna vara kritisk mot vad vi tycker men man kanske inte ska hitta på vad vi tycker och sedan skriva en krönika om det, säger hon till Dagens Media.

Ulrika Westerlund berättar att Expressen var mycket tillmötesgående när det kom till rättelsen.

– Jag sa till dem att vi förstår att Marcus Birro och RFSL ligger ganska långt ifrån varandra rent värderingsmässigt, men att jag tycker att det är lite konstigt att de publicerar krönikor som innehåller påståenden som är osanna. Det hör inte till vanligheterna. Expressen gjorde uppenbarligen samma bedömning.

RFSL får ofta kritik i tidningar som exempelvis Dispatch International och den kristna tidningen Världen Idag.

– Väldigt många känner till att Dispatch International är en rasistisk och homofobisk publikation så vi går inte i svaromål med något som skrivs där. Men när en sådan här krönika publiceras i en stor tidning som Expressen och folk kan få intrycket att det som står är sant måste vi gå in och kommentera. Det är lite underligt.

Blev du förvånad när du läste krönikan?

– Vi blev mest förbannade, eftersom att det inte är seriöst. Jag är säker på att Marcus Birro skulle kunna skriva en kritisk krönika om saker vi faktiskt tycker på riktigt.

Hon tillägger:

– Intressant att Birro vidhåller och också pratar om "omfångsrikt maskineri". Det säger en del. Det maskineriet bestod av var alltså att jag ringde upp redaktionen och sedan skickade ett mail.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroRFSL

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.