Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Marcus Birro gör comeback – rasar mot Södermalm: "Media avskyr Sverigedemokraterna"

Publicerad: 22 januari 2015, 08:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

Marcus Birro har haft en tuff vinter. Nu gör han comeback som krönikör i Tidningen Härjedalen där han svingar vilt mot medierna – och mot Södermalm.


Ämnen i artikeln:

Marcus Birro

Det var i slutet av november som Marcus Birro, under uppmärksammade former, fick "sparken" från Expressen, där han varit krönikör sedan 2008. Dessutom dumpades han av sitt förlag Pintxo.

Detta efter att han låtit sig intervjuas i podden Radio Länsman, som publiceras på den högerextrema sajten Exponerat. I inslaget, som Ingrid Carlqvist på den muslimfientliga tidskriften Dispatch International också medverkade i, riktade Marcus Birro bland annat kritik mot ledningen på Expressen.

Sedan dess har det varit relativt tyst från poeten och debattören – men nu gör han alltså comeback som gästkrönikör i Tidningen Härjedalen, som ges ut av Mittmedia.

" Älskad och hatad, ofta yvig, alltid med starka åsikter. Som han står för till 100 procent. Han kommer att medverka i tidningen några gånger under våren. Kopplingen till Härjedalen kanske är lite diffus men Birro för ett resonemang kring stad, landsbygd, media, politik som är intressant och som säkert kan träffa en nerv hos några av er läsare", skriver tidningen på sin sajt.

Sin första krönika ägnar Marcus Birro åt mediekritik och i texten skriver han bland annat att medierna och politikerna föraktar landsbygden.

Men Marcus Birro berättar också om den tuffa tiden sedan han avpolleterades från Expressen.

" När en ilsken kortklippt kvinna i tjugoårsåldern skriker det efter mig på tunnelbanan slås ännu ett rekord i den stigmatisering som jag fått uppleva det senaste halvåret. Småbarnsföräldrar spottar på gatan när de passerar mig på Hornsgatan i Stockholm. Jag är föraktad och avskydd. Jag är hatad och har blivit hotad till livet ett tiotal gånger. Vi har fått kattskit dumpad utanför ytterdörren".

Marcus Birro skriver att hans enda brott är att han varit " naiv nog att tro på yttrandefriheten, på kommunisterna och den äckligt självbelåtna medelklassens snack om hur mycket de älskar olika".

Han berättar också att han inte längre har några vänner eller kollegor kvar. Däremot har han gud och sitt skrivande. Han anser även att Södermalm är ett "ghetto".

" Media föraktar lantisar. De älskar förorten och röstar på Miljöparitet och avskyr Sverigedemokraterna. På Söder finns inte en enda människa med utländskt påbrå", skriver han.

Han fortsätter:

" Det nya är att media och politik gör gemensam sak i sitt förakt mot landsbygden. Det är väldigt besynnerligt, och extremt ohederligt. Med alla möjliga medel vill politiker och journalister totalt utestänga människor som makten anser inte förstår sitt eget bästa. De fattiga ska rösta på sossarna eller Vänstern eller FI och gör de inte det är det folket det är fel på".

Marcus Birro säger sig också vara "outsägligt tacksam" över att inte vara journalist.

LÄS ÄVEN EN INTERJVU OM VÄRVNINGEN MED TIDNINGEN HÄRJEDALENS REDAKTIONSCHEF:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Marcus Birro

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev