måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Marcus Birro får sparken efter intervju med högerextrem sajt

Publicerad: 24 november 2014, 06:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

UPPDATERAD. I helgen lät sig Marcus Birro intervjuas av en podd som publiceras på den högerextrema sajten Exponerat. Nu har den välkände krönikören, enligt egen uppgift, fått sparken från Expressen.


DT

Dante Thomsen


Marcus Birro har haft det hett om öronen den senaste tiden. Efter att ha skrivit en mycket kritiserad tweet om islam ska han, enligt egen utsago, bland annat ha mordhotats.

I helgen intervjuades han, tillsammans med Ingrid Carlqvist på den islamfientliga tidningen Dispatch International, i den "invandringskritiska" podcasten Radio Länsman, som har ett mycket tätt samarbete med den högerextrema sajten Exponerat (tidigare publicerades podden enbart på Exponerat).

I intervjun berättade han om hoten samt kritiserade Expressens ledning för att de inte gjort tillräckligt mycket.

Nu har Marcus Birro, enligt egen utsago, fått sparken från Expressen på "stående fot".

Enligt Marcus Birro har han blivit uppringd av en av sina chefer på Expressen vid 23-tiden i går kväll:

" Han förklarar att tidningen ser mycket allvarligt på att jag talat nedsättande om Expressen i ett för tidningen suspekt sammanhang. Jag förklarar att jag möjligen varit naiv och definitivt okunnig kring vilken typ av program jag svarat på frågor i men jag inser också att sammanhanget inte på något sätt är olagligt eller liknande", skriver Marcus Birro i ett mejl till Dagens Media.

Han fortsätter:

" Det hela känns lite overkligt. Här har vi alltså en av mina chefer som ringer upp mig mitt i natten för att berätta att de ser allvarligt på att jag sagt något kritiskt om tidningen jag jobbar på. När bytte Expressen namn till Pravda?

" När chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren blev mordhotad ryckte chefredaktören på min tidning ut med djupt indignerad ton på sin blogg. När en lojal medarbetare på hans egen tidning blir mordhotad är det knäpptyst. Det var detta jag sade i intervjun. Och för detta har jag nu fått sparken".

Enligt Marcus Birro har hans kontrakt sagts upp med omedelbar verkan, utan några diskussioner. Dessutom hävdar krönikören nu att han fått munkavle när det gäller religion.

" Redan för ett år sedan ringde samma chef upp mig och förklarade att det nu var slutskrivet om Gud i tidningen. Denna vädjan (att betrakta som ett krav) kom trots att cheferna vet att det är just de texterna som verkligen nått ut till den stora massan, och som alltid länkats, gillats och uppskattats på samtliga sociala medier, en del enskilda texter över etthundratusen gånger Det spelade ingen roll. Jag var tvungen att sluta".

Han ger också Expressens nytillträdde vd Gunilla Herlitz en känga:

" Hennes avsky för mig och mitt skrivande känner jag till sedan tidigare. Även inne på tidningen finns starka krafter som vill ha bort mig.

Flera krönikor jag skriver blir stoppade. Tonen mot mig från chefer, medarbetare och ledning förändras. En del av dem slutar säga hej när jag är på redaktionen. Jag känner hur förtroendet för mig vacklar. Det är en väldigt plågsam och sorglig känsla".

Marcus Birro skriver också att det hela lämnar en unken smak av skam efter sig:

" Jag vill gratulera alla er små, förkrympta hjärtan som jagat mig med hugg och slag den här senaste tiden. Jag hoppas ni är nöjda nu. Jag vill gratulera alla fega anonyma jävlar som nu applåderar sin seger bakom sina skärmar".

Dagens Media har ställt flera frågor om varför Marcus Birro fått sparken till Expressens chefredaktör Thomas Mattson.

Hans enda kommentar lyder:

" Marcus Birro är en fristående skribent och jag recenserar därför inte i offentligheten hans engagemang i andra medier. Marcus har medverkat i Expressen tidigare, men den frilansrelationen till Expressen har avslutats och vi tackar för det som varit och önskar Marcus lycka till i framtiden", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Han fortsätter:

" Expressen har som bekant en mycket tillåtande hållning till åsiktsyttringar, också om tidningen själv, men en generell kommentar är väl att det också finns en värdegrund och historia som alla bör förhålla sig till".

Vad säger du om att han intervjuats av en podd som har ett samarbete med Exponerat?

" Det tror jag inte att jag behöver kommentera. Expressens David Baas och Christian Holmén har ju tilldelats "Guldspaden" och nominerats till "Stora Journalistpriset" för sina avslöjanden om främlingsfientlighet på hatsajter".

På sin sajt skriver Exponerat följande:

" Exponerats kommentar är endast en enda stort suck – att klimatet i svensk media är så här sjukt är mer än patetiskt och under all kritik. Vi önskar Birro lycka till med vad han än kommer göra. Blir han helt arbetslös är han välkommen att få skriva på Exponerat".

Marcus Birro började på Expressen 2008.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev