torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mångmiljonförlust för Aftonbladet i fjol: ”Ett extraordinärt år”

Publicerad: 2 juli 2021, 10:31

– Det har varit ett minst sagt extraordinärt år för hela mediebranschen. Aftonbladet har tagit sig igenom den perfekta stormen, men kommit ur den urstarkt, säger Siv Juvik Tveitnes, chef för Schibsted News Media, i ett pressmeddelande.

Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD / PARAGON FOR SCHIBSTED

Aftonbladet redovisar ett negativt rörelseresultat för helåret 2020 på -33 miljoner kronor. Nu anas dock en vändning.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibsted

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Det negativa rörelseresultatet (EBIT) på -33 miljoner kronor (8,3) förklaras med en stor omorganisation – med färre anställda samt engångskostnader för omstruktureringen på 34 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Rörelseintäkterna landade på 1,4 miljarder kronor (1,5). 

LÄS OCKSÅ: Aftonbladet ska spara 100 miljoner – var sjätte får gå 

Aftonbladet fick förra året ett redaktionsstöd på 11,9 miljoner kronor. Det så kallade covidstödet till tidningen uppgick till 5,2 miljoner kronor, enligt mediestödsnämnden. 

– Det har varit ett minst sagt extraordinärt år för hela mediebranschen. Aftonbladet har tagit sig igenom den perfekta stormen, men kommit ur den urstarkt. Vi ser att pandemin påskyndat digitaliseringen och vi ser en allt större betalningsvilja för journalistik, det har medfört att vi ser en fortsatt stark tillväxt i digitala prenumerationsintänkter för både Aftonbladet Plus och hälsotjänsten Wellobe. Aftonbladet har också befäst sin position som svenska folkets primära nyhetskälla, säger Siv Juvik Tveitnes, koncernchef för Schibsteds nyhetsmedier i Sverige och Norge, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Uppåt för SvD under pandemiåret 2020 

Samtidigt ökade under andra halvåret 2020 prenumerationsintäkterna. Ett stort sparprogram och en annonsmarknad som började vända uppåt mot mer normala nivåer under slutet av året har dock lett till att Aftonbladet börjat investera igen.

– Jag är väldigt stolt och glad över hur medarbetarna på Aftonbladet tagit sig igenom den här svåra tiden. Vi ser nu en fin tillväxt i alla Aftonbladets digitala intäktsben och har kunnat skifta fokus. Nu kan vi åter investera i områden som är viktiga för att säkra framtida tillväxt och lönsamhet för tidningen, bland annat med flera strategiskt viktiga rekryteringar, kommenterar Siv Juvik Tveitne.

LÄS MER: Här är medierna som får redaktionsstöd 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev