Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Många kände sig stressade att lämna in ansökningen"

Publicerad: 29 januari 2013, 09:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:57

Förhandlingarna kring mediabolaget Västkustens sparpaket är igång. Men på flera håll riktas kritik mot ledningens sätt att hantera situationen. "De har hanterat det på ett bakvänt sätt", säger Kristina Kilström, fackklubbsordförande på Hallands Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Mediabolaget VästkustenHallands NyheterHallandsposten

Förhandlingrna angående nedskärningar på Hallands Nyheter pågår för fullt. I ett tidigare besked meddelades att totalt 16 tjänster skulle bort. Därför fick medarbetarna ett erbjudande om avgångsvederlag i oktober.

– Vi är mitt uppe i förhandlingarna. Därför kan jag inte kommentera vad som händer, säger tidningens ansvarige utgivare Anders Svensson.

Som det ser ut nu kommer troligen ingen att tvingas gå mot sin vilja. Kristina Kilström ser dock inte detta som en seger för facket.

– Med tanke på hur tajt bemanningen kommer att bli kan jag inte känna någon som helst lycka över det, säger hon.

Dagensmedia.se har tidigare rapporterat om medarbetarnas kritik mot ledningens sätt att hantera situationen. Bland annat kommunicerade man ut att en antal medarbetare skulle få lämna tidningen innan förhandlingarna startats.

– Vi hade önskat att man först hade tittat på vilken tidning och webb man ville göra och planerat omstruktureringarna utifrån det. Vi tycker att det var bakvänt, säger Kristina Kilström.

12 medarbetare har sin sista arbetsdag den 31 januari och ytterligare 3 slutar den 28 februari. Tjänsterna kommer att bemannas av vikarer fram till 1 mars då den nya organisationen ska stå klar.

Att Anders Svensson åkte på semester före jul och blev borta i tre veckor har också ifrågasatts.

– Det finns en symbolik i att chefen finns på plats när det sker förändingar, menar Kristina Kilström. Det innebar att många kände sig stressade att lämna in ansökningen om avgångsvederlag tidigt.

Anders Svensson tillbakavisar dock kritiken:

– Det hade ingen som helst inverkan, allt var väl förberett, säger han.

På Hallandsposten har förhandlingarna angående nedskärningar precis inletts.

– Vi  har möte med facket för första gången idag, meddelar Viveka Hedbjörk som är ansvarig utgivare för Hallandsposten.

Även här har ledningen kritiserats för att inte följa de rådande spelreglerna på arbetsmarknaden – vilket är något som Viveka Hedbjörk tillbakavisar.

Bakgrund: Mediabolaget Västkusten som bland annat ger ut Hallandsposten, Hallands Nyheter, TTELA och Bohusläningen tvingas spara 30 miljoner kronor. Totalt kommer ett femtiotal tjänster att försvinna.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.