Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Man döms för hot mot VLT-journalist

Publicerad: 18 november 2020, 13:33

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström kallar domen för ”en viktig signal”.

Den man som i september åtalades för att ha dödshotat en journalist på VLT döms för hotet och flera andra brott.


Ämnen i artikeln:

VLT

Journalisten Håkan Slagbrand hotades till livet efter att han rapporterat om en misshandel för VLT:s räkning. Hotet uttalades under ett telefonsamtal som den misstänkte hade med en anhörig under sin tid i häktet. Tre kriminalvårdare blev vittnen till dödshoten.

I september åtalades mannen och i dag föll domen i Västmanlands tingsrätt. Den åtalade fälls såväl för dödshotet som för den misshandel som VLT-journalisten rapporterat om.

– Jag är mycket glad över att hotet mot Håkan Slagbrand har lett till en fällande dom. Det är en viktig signal, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström till Dagens Media och fortsätter:

– Förutom det allvarliga i ett hot mot en person är även ett hot mot en journalist ett hot mot demokratin.

Straffet för samtliga brott landade på två års fängelse. Utöver det ska mannen betala ett skadestånd om 38 000 till den misshandlade respektive 5 000 kronor till Håkan Slagbrand.

Håkan Slagbrand har tidigare utsatts för såväl hot som våld. För 3,5 år sedan sattes hans bil i brand och kort därefter blev han attackerad med slag i sitt hem. Vid båda dessa tillfällen lade polisen ned utredningen, vilket Daniel Nordström varit kraftigt kritisk mot.

– Att polisen lägger ned förundersökningen efter två veckor utan att ha gjort någonting. Det är så illa det kan bli, sade Daniel Nordström i augusti 2017 till Medievärlden.

LÄS OCKSÅ: Daniel Nordström: ”Polisen lyfter inte ett finger”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev