Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Målet kan ha varit tidningsredaktion

Publicerad: 15 December 2010, 06:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

Den misstänkte självmordsbombaren skulle enligt uppgift detonera en av sina bomber på en tidningsredaktion. Nu placerar Svenska Dagbladet – den enda dagstidningen i närheten – en väktare utanför redaktionen.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvDDagens NyheterAftonbladet

Det är nyhetsbyrån AP som snappat upp uppgifterna från Shumokh al-Islam.

Enligt Dagens Nyheter ska ett meddelande på sajten göra gällande att bombmannen som sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm tänkte spränga en av sina bomber på en tidningsredaktion. Orsaken uppges vara publiceringar av teckningar på profeten Muhammed.

På Mäster Samuelsgatan 56, bara något kvarter från korsningen Bryggargatan/Drottninggatan, har Svenska Dagbladet sin redaktion. Det är den enda dagstidningen som ligger i närheten.

– Han var knappast på väg till SvD, det finns inga belägg för det. Svenska Dagbladet har inte heller publicerat Muhammed-karikatyrerna, säger Björn Hygstedt, informationschef på Svenska Dagbladet, till dagensmedia.se.

Under tisdagsmorgenen stod en väktare utanför ingången till Svenska Dagbladets redaktion.

– Det beror på att vi, precis som resten av Schibsted, flyttar. Många dörrrar står öppna just nu och det sker många stölder vid flytter, säger Björn Hygstedt.

Enligt Dagens Nyheter sade Säpo sent på tisdagskvällen att man inte kommenterar enskilda uppgifter i utredningen.

I mars 2010 valde flera tidningar, bland andra DN, Sydsvenskan och Expressen, att återpublicera Lars Vilks Muhammed-teckning. Aftonbladet och Svenska Dagbladet avstod.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i sin blogg att AP:s vaga beskrivning av "bombmannens försök att attackera yttrandefriheten stämmer in på flera redaktioner, bland annat Expressen".

– Det är viktigt att de svenska tidningarna nu fortsätter att vara tydliga i försvaret av yttrandefriheten. Och inte smiter undan den här debatten, i en ambition om att inte skapa polarisering eller – än värre – av rädsla för hot och våld från kritiker, skriver han i sin blogg.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.