Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Magda Gad kritisk mot Facebook – stoppar rapportering

Publicerad: 10 januari 2020, 13:52

Foto: Niclas Hammarström

Expressens Magda Gad slutar rapportera via Facebook. ”Polariserade inlägg premieras”, skriver hon i ett kritiserande inlägg.


Ämnen i artikeln:

FacebookExpressen

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad har valt att sluta med sin dagliga rapportering på Facebook, det skriver hon i ett inlägg på Facebook. 

LÄS MER: Facebook svarar: ”Inte på grund av oss som polariseringen sker” 

Anledningarna bakom Magda Gads beslut är många men en orsak till beslutet är att hon anser att det saknas ”ett trygghetssystem för att rensa bort hat, hot och propaganda”. Det måste användarna sköta själva. 

Dessutom lyfter Magda Gad att polariserade inlägg värderas högre.

Polariserade inlägg premieras på det sätt att de får många likes, det sägs att det beror på att känslor och grupptillhörighet går före fakta på sociala medier. Detta leder till utarmning av just fakta”, skriver hon. 

”Den ökade polariseringen leder i sin tur till större klyftor mellan människor. Istället för att föra dialog handlar det om att visa att en grupp har rätt och den andra har fel. Detta minskar förståelsen för andra människor och förstärker de ”bubblor” som studsar mot varandra istället för att mötas”. 

Vidare skriver Magda Gad att många kommenterar inlägg utan att faktiskt ha läst det och att hon önskar att läsarna skulle behöva svara på en fråga om innehållet innan hen tillåts kommentera. 

Det faktum att Magda Gads reportage publicerade på Facebook hjälper till att driva in trafik till plattformen är också något hon lyfter som problematiskt. 

”Det innebär att Facebook tjänar pengar på oss och att företag som annonserar på Facebook säljer fler produkter. För mig, som utrikeskorrespondent som rapporterar om krig och krigets offer känns det osmakligt att företag i Sverige ska tjäna pengar på att jag skriver om att människor dödas i Mellanöstern och Afghanistan. Detta problem finns givetvis även med Expressen och annonsfinansiering, och Expressen använder också Facebook, men Expressen är min arbetsgivare som trots allt finansierar mina reportage, till skillnad från Facebook som inte ger en krona för mitt arbete”, skriver hon. 

Avslutningsvis uttrycker hon även en viss självkritik och medger att även hon, på grund av snabbheten i sociala medier och enorma mängder kommentarer, besvarat frågor i en polariserande ton, vilket hon ber om ursäkt för.

Hur Magda Gad ska rapportera framöver är än så länge oklart, hon och Expressen arbetar med att komma fram till en lösning. Magda Gads Facebookssida kommer att finnas kvar och kan komma att användas till livesändningar och frågestunder. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News