Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Lotta Edling tar över DI – Peter Fellman blir NY-korre

Publicerad: 22 September 2015, 10:42
Uppdaterad: 4 Januari 2016, 13:56

UPPDATERAD. Bonniers affärstidning Dagens Industri byter chefredaktör.


Ämnen i artikeln:

Lotta EdlingDagens IndustriPeter Fellman

Redaktionschefen Lotta Edling blir chefredaktör för Dagens Industri.

Lotta Edling säger till Dagens Media att hon inte behövde någon betänketid när hon fick frågan.

– Jag hade ett rungande ”ja” inom mig. Det var väldigt självklart att tacka ja.

Lotta Edling har jobbat på Dagens Industri sedan 2009 och har tidigare jobbat på tidningar som Affärsvärlden, Veckans Affärer och Ekonomi24.

Hon tar över som chefredaktör i en tid då traditionella medier utmanas alltmer från nya medier, som sväljer både intäkter och publikens uppmärksamhet.

Framför allt vill Lotta Edling ägna kraft åt att stärka Dagens Industri i de digitala kanalerna.

– Det är utmaningarnas tidevarv för alla medier, oavsett var man jobbar. Vi har en styrka i vår affär och i vår papperstidning. Vi är bra även digitalt, men det finns mer att göra där. Att överföra varumärkets styrka i print till det digitala ser jag som en stor utmaning.

Vad tror du om möjligheterna att på sikt få betalt för innehållet digitalt?

– Vi har tagit ett första steg med vår plus-tjänst. Det ska sedan utvärderas, men jag tror att det finns en stor betalningsvilja för Dagens Industri.

Rent journalistiskt – vilken prägel vill du sätta på DI?

– Jag är förtjust i det som är grunden i DI: exklusiva nyheter, börs, entreprenörskap och vårt tabloida tilltal. Det kommer även fortsatt att vara grunden. Men det finns en viktig rörelse i hur det digitala påverkar alla branscher, företag och makthavare. Det måste vi bli ännu bättre på att bevaka.

Dagens Industris nuvarande chefredaktör Peter Fellman ska istället bli reporter. Han hoppas på att få bli tidningens korrespontent i New York när Gabriel Mellqvist kallas hem till sommaren.

Peter Fellman säger till Dagens Media att han kliver ned på eget initiativ.

– Jag har pratat med Gunilla (Herlitz, DI:s vd, reds anm.) om detta sedan i somras. Redan när jag började chefa på DI för 15 år sedan var jag i New York och rekade för att bli korre där, säger Peter Fellman.

Istället kallades han hem för att bli nyhetschef på tidningen. Peter Fellman är nu inne på sitt sjunde år som chefredaktör för DI.

– Jag blev journalist för att jag älskar att skriva. Jag har varit chef på DI i 15 år och jag har tidigare sagt att antingen vill jag ha Håkan Matsons jobb som biljournalist eller så vill jag åka till New York. Det har funnits på min "bucket list". När vi nu ska ha hem Gabriel i sommar tänkte jag ”varför inte göra det nu".

Har du fått jobbet?

– Jag kan inte utse mig själv, utan det är Lotta och den nya redaktionsledningen som måste ge mig förordnandet och facket måste godkänna det. Inget är klart innan det är klart, men det är min förhoppning.

Vad hoppas du på att få skriva om?

– Det man saknar i chefsjobbet är att man inte hinner grotta ned sig i det vi skriver om så mycket man vill. Nu får jag förhoppningsvis djupdyka i den amerikanska ekonomin och de industrier som växer fram där. Det känns otroligt intressant. 

Vad är du mest stolt över under dina år som chefredaktör?

– Vi har både breddat och fördjupat Dagens Industri på våra olika plattformar och gjort DI till ett ännu tydligare verktyg genom att vi har stärkt vår analys. Vi har också breddat målgruppen genom att visa hur politiken spelar en allt större roll för näringslivet samtidigt som vi har byggt ut vår konferensverksamhet. Vi har tagit ett fastare grepp om vår målgrupp och breddat den.

På en tweet från nyhetschefen Anna Ekelund syns den avgående chefredaktören Peter Fellman, Bonnier news-chefen Gunilla Herlitz, Bonniers konernchef Tomas Franzén och Lotta Edling i samband med att hon presenterades som ny chefredaktör på Dagens Industri.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Vi får vi ny chefred! Hurra för <a href="https://twitter.com/LottaEdling">@LottaEdling</a>, hurra för <a href="https://twitter.com/dagensindustri">@dagensindustri</a>. Och oj, vad du ska få skriva <a href="https://twitter.com/PeterFellman">@PeterFellman</a>! <a href="http://t.co/YEtrbkrqaT">pic.twitter.com/YEtrbkrqaT</a></p>&mdash; Anna Ekelund (@AnnaEkelund1) <a href="https://twitter.com/AnnaEkelund1/status/646292994589650944">22 september 2015</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

LÄS ÄVEN:

Dagens Industris chefredaktörer

1976-1980 Bertil Torekull

1981-2002 Hasse Olsson

2003-2009 Gunilla Herlitz

2009-2015 Peter Fellman

2016- Lotta Edling

Källa: Dagens Industri.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.