Löneuppror på Schibsted

2017-10-04 14:41  

De anställda i bemanningsbolaget Schibsted Media kräver lika löner som sina kollegor på Aftonbladet och SvD.

De anställda journalisterna i bemanningsbolaget Schibsted Media har tröttnat på de växande löneklyftorna inom koncernen. I ett mejl som gått ut internt på Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Schibsted Media skriver fackklubbens styrelse:

”Nu är det oktober igen, tiden på året då vi anställda på bemanningsföretaget SMAB får reda på hur lite värda vi är. Åh, nu ska de gnälla igen, fast de har (nästan) samma villkor som alla andra, tänker ni? Ja, det kan ni räkna med!”

Enligt fackklubben är löneskillnaderna mellan en anställd inom Schibsted Media och en anställd på Aftonbladet 3590 kronor i snitt i månaden.

– Eftersom vi på Schibsted Media har lägre löner så blir vår lönepott lägre och vi får lägre påslag varje år. Det gör att vi halkar efter för varje lönerevision, säger Anna Flytström, fackklubbsordförande på Schibsted Media.

Hur upplever dina medlemmar det?

– Det här tredje året i rad som vi har försökt få till en jämlik lönerevision. Det här är den fråga som upprör allra mest, vi har fått nästan likvärda villkor i övrigt, men när det gäller lönerna svider det verkligen. Och att då se klyftan öka år från år blir att strö salt i såren.

Enligt klubben krävs det enbart 110 kronor per anställd i månaden för att börja jämna ut löneskillnaderna. Då skulle de bemanningsanställda och Aftonbladets och Svenska Dagbladets anställda får lika stor snittlöneökning i årets lönerevision.

”110 kronor per anställd, det blir 6710 kronor totalt – för alla 61 anställda som omfattas av årets lönerevision – i månaden. 6710 kronor! Aftonbladet gjorde 68 miljoner kronor i vinst – bara i andra kvartalet 2017. 6710 kronor för att utjämna en orättvisa som just nu får en viktig del av Aftonbladets och SvD:s arbetskraft att känna sig mindre värda än sina kollegor som utför samma arbete. Det här tycker vi handlar om värdighet”, skriver fackklubbens styrelse vidare i mejlet.

Men ledningen för Schibsted Media, Aftonbladet och Svenska Dagbladet ger fackklubben kalla handen.

I ett internt mejl till journalisterna skriver man:

”Just nu pågår löneförhandlingar mellan arbetsgivare och fackklubbar. Förhandlingarna är inte avslutade. Kollektivavtalen föreskriver individuell och differentierad lönesättning och löneskillnader existerar mellan de olika bolagen – SMAB, Omni, SvD och Aftonbladet. Det gör det även inom respektive bolag. Löneförhandlingarna fortsätter enligt plan."

Dagens Media har sökt Anne Kindahl, administrativ chef på Aftonbladet, och Niklas Kierkegaard, administrativ redaktionschef på SvD.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt