Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Lönestrejk på Bonnierföretag

Publicerad: 8 Augusti 2013, 11:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Två personer på Bonnierägda Samdistribution har gått ut i strejk. För tredje året i rad protesetrar de mot "pinsamt låga lönepåslag".


Ämnen i artikeln:

Bonnier

Samdistribution är ett företag som sköter lagerhållning, distribution, och returhantering för Bonniers bokförlag och bokklubbar.

Företaget har ett kollektivavtal via Grafiska Fackförbundet vilka tecknat ett treårsavtal med arbetsgivarorganisationen Almega som innebär en löneökning på 6,8 procent över tre år.

Två av Samdistributions anställda som tillhör fackförbundet Syndikalisterna är missnöjda med det avtalade lönepåslaget som de beskriver som "pinsamt lågt".

"Vid löneförhandling får vi aldrig något seriöst motbud, utan möts bara av floskler och förakt av kallhamrade lakejer. Bonnier anser sig vara ett modernt företag med goda värdegrunder men på golvet är det rena rama 1800-talet", skriver de på de flygblad som delas ut i närheten av Bonnier Tidskrifters lokaler i centrala Stockholm.

De beskriver cheferna på "jättekoncernen Bonniers" som "hårdföra", och att de inte har några problem att "ge fast personal pinsamt låga lönepåslag", trots ökad arbetsbörda.

Enligt Samdistributions vd Björn Tallén är situationen "inte så dramatisk".

– Det stämmer inte med verkligheten. Lönepåslaget överstiger inflationen, säger han till Dagens Media.

Han meddelar även att företaget inte har för avsikt att frångå kollektivavtalet för att tillmötesgå kraven.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.