torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Löneökningar på 4,4 procent och minst 1.000 kronor till alla – här är SJF:s avtalskrav

Publicerad: 17 mars 2023, 11:15

SJF:s ordförande Ulrika Hyllert beskriver kravet på en större höjning av de lägsta lönerna i kollektivavtalet som en låglönesatsning både på kort och lång sikt. Foto: Tor Johnsson + Bloomberg Creative

Journalistförbundets krav i 2023 års avtalsrörelse är löneökningar på 4,4 procent samt en garanterad ökning på 1.000 kronor.

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundetUlrika HyllertDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Före årsskiftet stod det klart att facken inom industrin kräver löneökningar på 4,4 procent i årets avtalsrörelse. På fredagen meddelade Journalistförbundet att det ställer sig bakom det kravet. Dessutom kräver förbundet en garantiökning på 1.000 kronor. Men lokala parter ska kunna komma överens om en annan fördelning av lönepotten.

– Det är ett väldigt pressat ekonomiskt läge för många av våra medlemmar. En garanti på 1.000 kronor bedömer vi är viktig för alla våra medlemmar, och särskilt viktig för medlemmar som har de allra lägsta lönerna. Journalistförbundets avtal innehåller normalt inte individgarantier men utifrån att vi ser att en garanterad lönehöjning verkligen skulle kunna hjälpa medlemmarna är det ett krav som vi driver just detta år, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, i ett pressmeddelande.

Samtidigt kräver förbundet en större höjning av lägsta lönerna än 4,4 procent. På så sätt är förhoppningen att det ska synas en långsiktig höjning av lönenivån för nya som kommer in på företagen.

Utöver det ställer förbundet krav på hur löneprocessen ska förändras och förtydligas. Bland annat genom att kopplingen mellan utvecklingssamtal och lönesamtal ska förstärkas så att medlemmarna ska få en större förståelse för – och möjligheter att påverka – sin egen löneutveckling.

Arbetsgivarna å sin sida yrkar, genom Medieföretagen, på att avtalen ska vara procentlösa. De vill också se ett löneavtal med en löneprocess med möjligheter till större individuell fördelning och en ökad lönespridning. Vidare lyfter Medieföretagen att omvärldsläget med skyhög inflation samt andra utmaningar i form av tapp i annons- och upplageintäkter har slagit mot aktörerna på mediemarknaden.

Journalistförbundet lönekrav:

■ Löneökningar på 4,4 procent.

■ Ett garantibelopp på 1000 kronor till alla medarbetare med möjlighet för lokala parter att komma överens om annan fördelning.

■ Höjda lägsta löner med 2100 kronor.

■ Fortsatta avsättningar till Flexpension i enlighet med 2017 års överenskommelse om avsättning till Flexpension i Tjänsteföretag.

■ Förtydliganden och förändringar i löneprocessen.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev