Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Lönebråk skakar Pause

Publicerad: 13 Augusti 2009, 08:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Pause.ses bloggare hävdar att de inte fått betalt på nära ett år och överväger att anlita en advokat. ”Vi står helt handfallna”, säger en av dem till Dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

1000apor

Hösten 2008 relanserades Pause.se under ledning av nya chefredaktören Klara Svensson, som plockades från humorsajten 1000apor.

Ett bloggteam, med bland andra Linn Gustafsson och Karoline Andersson, Sandra Hansson och Maria Ahlgren knöts till sajten och bidrog enligt Klara Svensson till en kraftig ökning av trafiken.

Enligt kontrakten ska bloggarna få en procentandel av bannerförsäljningen på Pause.se.

Men enligt flera källor har inga pengar betalats ut på snart ett år.

– Ingen av oss som har bloggat på Pause.se, under snart ett års tid, har fått någon ersättning för annonsförsäljning, säger Maria Ahlgren, frilansjournalist som skriver bloggen ”From Tokyo with love”.

Under kort tid har flera bloggare slutat skriva för Pause.se, då de tröttnat på att jobba gratis.

Bloggarna skulle enligt överenskommelsen fakturera enligt ett betalningsunderlag som visade sajtens totala besöksiffror, annonsbelopp och bloggarnas procentuella andel.

– I december fick vi var sitt mejl där det stod ”du kan skicka en faktura på xx kronor”, i mitt fall var det 570 kronor. Men där fanns inga besökssiffror eller siffror på annonsförsäljning.

Efter det har inga underlag skickats ut, uppger flera källor. 570 kronor är till dagens datum den enda betalning som Maria Ahlgren har fått.

Bloggarna har förgäves försökt att kontakta Anders Söderholm, som är vd för Perfect media group.

Emma Svensson, grundare av sajten Rockfoto.nu som framtill nyligen har bloggat för Pause.se, vittnar om liknande erfarenheter.

– Jag har också bara fått faktureringsunderlag för en månad. Det är klart man är besviken över hur de behandlat oss. Internkommunikationen har varit under all kritik, säger hon.

Genom den före detta chefredaktören Klara Svensson ska Anders Söderholm låtit meddela att det på grund av finanskrisen inte har skett någon annonsförsäljning”.

Detta trots att H&M, Gina Tricot och olika filmbolag har annonserat på sajten under våren.

– Det som vi reagerat starkast på är att ingenting redovisas. Det är okej att misslyckas men om annonsförsäljningen har varit noll kronor vill se redovisning på det, det måste kunna styrkas, säger Maria Ahlgren.

Nu överväger en grupp av Pause.ses före detta bloggare att anlita en advokat.

– Vi vet inte hur vi ska bära oss för att få Anders Söderholm att öppna pärmarna. Vi står helt handfallna. Hela Pause.se har byggt på trafiken från våra bloggar, och allt material kommer från bloggarna, men vi har inte får ersättning för det, säger Maria Ahlgren.

Perfect Media Groups vd Anders Söderholm hävdar dock bestämt att bloggarna har fått betalt enligt avtal.

– Vi håller naturligtvis våra avtal och har betalat ut pengar.

Han lovar också att alla eventuella missförstånd ska redas ut inom kort.

– Finns det oklarheter så ska de lösas under nästa vecka då jag är tillbaka från min semester. Skulle det ha missats någon krona ska det redas ut.

 Som Dagensmedia.se igår kunde berätta har Klara Svensson sagt upp sig från jobbet som chefredaktör för Pause.se.

– Jag slutar av personliga skäl och vill inte kommentera min gamla arbetsgivares affärer, säger hon.

Var problemen med bloggarna ett skäl till att du valde att lämna?

– Jag hamnade i en position mellan ledningen och bloggarna som inte var bekväm för mig.

Perfect Media Group består av fem olika bolag. Förutom Pause.se står koncernen bakom killtidningen Moore.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

1000apor

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.