Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Lokalpress i världens blickfång

Publicerad: 1 november 2018, 08:45
Uppdaterad: 5 november 2018, 09:37

Foto: Ninna Bengtsson.

Från isbjörnsattacker och lavinfara till en ny restaurang. Världens nordligaste tidning Svalbardposten, som valts till bästa regionala magasin i Norge, har hamnat i hetluften internationellt. "När det händer något här blir det en världsnyhet", säger chefredaktör Hilde Kristin Røsvik.


Det var i juni i år som en isbjörn tog sig in i ett matförråd på Hotel Isfjord, en gammal radiostation som numera fungerar som hotell. Björnen krossade några flaskor vin och åt upp en påse choklad. Den skrämdes bort av en helikopter men inte förrän Hilde Kristin Røsvik som råkade befinna sig på hotellet som ligger cirka 9 mil från Longyearbyen under helgen hann fota och filma dramat.

Det något oväntade besöket blev nyhetsstoff och bilderna kablades ut över hela världen, men chefredaktören för Svalbardposten tar det med ro. Även om hon blev intervjuad i alltifrån europeiska till amerikanska medier. En vanlig dag på jobbet, menar hon. 

– Det är ett väldigt stort tryck när det sker något för då ringer medier från hela världen. Men det är också ett problem för jag har en egen redaktion och egna nyheter att skriva så då gäller det att prioritera och få tid över. När det sker större händelser eller som isbjörnen lägger vi ut på webben och så kan andra tidningar länka dit, säger Hilde Kristin Røsvik:

– Vi är en viktig tidning för vi är den enda som rapporterar dagligen från Arktis och det är ett stort ansvar.

Det är augusti och en av de sista dagarna med midnattssol. Temperaturen ligger runt +5 grader. Snart väntar den mörka perioden då det är natt dygnet runt i ett par månader. Runt omkring Longyearbyen kryper naturen ända in på husknutarna. Här anas skuggor av snötäckta fjäll och berg med den karga tundraliknande naturen i bakgrunden. Inga träd, kort vindpinat gräs och längst borta vid horisonten nere mot hamnen till glittrar solen på en bit blått hav i fjorden. Som en skärva av glas. Åt andra hållet syns delar av den vita glaciären i en långsmal sänka och några vandrare som är på väg dit. Men ögat bedras, trots att det ser nära ut är det en vandring på sex timmar till fots.

Jag hade hoppats få träffas på tisdagen men då är det deadline och lite rörigt när veckans nummer ska skickas, säger Hilde. Efter tidningen gått iväg brukar man ha redaktionsmöte på eftermiddagen då alla samlas för att diskutera det senaste numret och kanske spåna om kommande idéer. 

Turister och lokalbor strövar genom Longyearbyen, de flesta klädda i vindtygsjackor, mössa, vantar och vandringskängor. Blåsten är ständigt närvarande. Det är inte svårt att hitta till tidningsredaktionens lokaler. Jag stannar till vid monumentet av en okänd gruvarbetare och visas snabbt i rätt riktning av en av invånarna.

– Ja det är där borta, säger han och pekar med tumvanten. Han nickar vänligt och gå vidare med geväret över axeln.

Tidningen ligger vid Longyearbyens enda huvudgata och inne i de trivsamma och fullbelamrade lokalerna huserar sex personer, varav två är journalister på heltid och två skriver på deltid. Två personer sköter annons och marknadsföring. Hilde Kristin Røsvik öppnar själv dörren när vi knackar på. Rummen är små och väggarna gula, det märks att det är en redaktion – om dock inte så stor. Datorer och skrivbord lite kors och tvärs och öviga journalister hälsar glatt. Först blir jag ombedd att ta av mig skorna i hallen. På Svalbard är det nämligen mer regel än undantag att skorna ska av oavsett om man går på museum, restaurang eller besöker en tidningsredaktion. Inte så konstigt med tanke på klimatet och väderomsvängningar som gör det både lerigt och blött utomhus.

Svalbardposten är världens nordligaste tidning och väl ansedd – den har röstats fram som Norges bästa lokaltidning i flera år.

Läs hela reportaget i nummer 17 av Dagens Media. 

Ninna Bengtsson, frilans

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.