Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

LO kräver åtgärder på Aftonbladet

Publicerad: 26 oktober 2017, 07:00
Uppdaterad: 26 oktober 2017, 07:09

LO kräver konkreta åtgärder mot den påstådda sexismen på Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladetmetoo

Igår, onsdag, publicerade Dagens Nyheter en stor granskning om Aftonbladet och den påstådda sexism och tystnadskultur som regerar på tidningen. Flera kvinnliga journalister vittnar om hur två av Aftonbladets profiler trakasserat kollegor.

En reporter som av kvinnliga kolleger pekats ut för trakasserier och sexism säger dock till DN att hans olämpliga beteende ligger bakom honom.

– Jag känner inte riktig igen mig i beskrivningen av kulturen på Aftonbladet. Sedan har jag, framförallt när jag var yngre, haft en jargong som kanske inte alltid är hundraprocentigt korrekt. Men att jag skulle ägna mig åt sexuella trakasserier under ledningens skydd, nej det känner jag inte alls igen mig i, säger han till DN.

Dagens Media kunde igår bland annat berätta om att Aftonbladets Fredrik Virtanen anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp på flera kvinnor.

Han säger att han betett sig ”tölpigt och skitstövligt” men nekar till anklagelser om våldtäkt.

En tidigare chef på Aftonbladet berättar för Expressen om hur hon brukade varna kvinnliga kollegor för vissa män på redaktionen.

– När jag var i arbetsledande position var jag som en hök över mina unga, kvinnliga reportervikarier. Jag såg till så att de aldrig hamnade bredvid vissa män. I den här kulturen kramar man om alfahannarna, säger chefen till Expressen.

LO, som äger 9 procent av Aftonbladet och enligt avtal har rätt att bestämma kring tidningens politiska inriktning, kräver nu konkreta åtgärder mot den påstådda sexismen och tystnadskulturen.

– Vi som delägare utgår ifrån att ledningen och styrelsen går till botten med det här. Att man ser till att vända på alla stenar och tar de här berättelserna allvarligt och ser till att skapa ett klimat som gör att alla berättelser tas hand om, säger Annika Nilsson, kanslichef på LO, till DN.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladetmetoo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.