onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Lisa Irenius: ”2021 blir baksmällans år”

Publicerad: 5 januari 2021, 06:32

”Kanske är det först när krisen är över, när alla tagit sig ur isoleringen, som vi på allvar kommer att märka av de ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenserna”, säger Lisa Irenius.

Foto: Simon Rehnström/SvD

”2021 blir inte bara ett lättnadens år, utan också baksmällans år”, säger Lisa Irenius, kulturchef på SvD, när hon siar om det kommande året.

Ämnen i artikeln:

SvDNyårsfrågan 2020

RDM

Redaktionen Dagens Media


Årets lärdom?

– Coronaåret har gett en unik inblick i kunskapssökandets villkor, och hur gamla ”sanningar” snabbt kan kullkastas – det har blivit ännu en påminnelse om vikten av att våga ändra uppfattning och att se den egna kunskapens begränsningar.

Årets viktigaste publicering?

– På SvD:s kultursidor har Josefin Holmström gjort ett uppmärksammat bidrag till diskussionen om hur ”den lilla världen” är under förändring samtidigt som den stora, och hur dejtingappar och förändrade normer påverkar människors kärleksliv. Hennes text har också berikat vår vokabulär med begreppet ”kanske-mannen”, säger hon och fortsätter:

– Jag vill även lyfta fram läkaren Christian Unges personliga texter, som har gett en unik och värdefull inblick i vardagen på sjukhuset under coronakrisens exceptionella skeende. Mer allmänt så har reportageboken ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby gjort stort avtryck och väckt viktiga frågor.

Årets tuffaste utmaning?

– Att i mars hantera ett extremt intensivt nyhetsskede och på samma gång ställa om till hemarbete var minst sagt krävande.

Med ett minst sagt tufft 2020, vad tror du kommer definiera år 2021?

– 2021 blir sannolikt året då coronaviruset bekämpas tack vare vaccin, men jag tror att en oväntad effekt kan bli att inte alla kommer att jubla: en hel del människor kommer nog också att sakna coronatiden ­– lugnet, hemarbetet, avsaknaden av sociala krav och känslan av att leva i ett slags bubbla. Och kanske är det först när krisen är över, när alla tagit sig ur isoleringen, som vi på allvar kommer att märka av de ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenserna. Vi kommer att påminnas om att minst lika svåra utmaningar återstår – som klimathotet och olika samhällsproblem. Därför tror jag att 2021 inte bara blir ett lättnadens år, utan också baksmällans år.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev