torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Lena Mellin om minnena från Aftonbladet och att handskas med politiker: ”Jag smockade tillbaks”

Publicerad: 17 februari 2023, 15:44

Bild tagen en månad innan Lena Mellin fyllde 65 år 2019.

Foto: Karin Wesslén/TT

På onsdag avtackas Lena Mellin efter 45 år på Aftonbladet. Minst en före detta statsminister kommer för att hylla den politiska journalistikens grand old lady.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibstedToppnyheter förmiddag

LH

Leif Holmkvist


Lena Mellin går redan på övertid, för i november fyllde hon 68 och skulle enligt arbetsmarknadens alla regler ha slutat redan då.

– Men jag ville inte gå hem mitt i mörka hösten, utan frågade om jag fick vara kvar några månader till. Och det fick jag, säger hon, till Dagens Media. 

Korkade vore väl Aftonbladets ledning annars. Ledarchefen Anders Lindberg får ursäkta, men Lena Mellin är tidningens främsta ansikte utåt i tv och vassaste röst i radio. Hennes torroliga och sylvassa kommentarer går genom debattbruset.

Och vi får höra av henne även framgent. Hon har startat bolag och ska medverka med en kolumn i Aftonbladet varje söndag samt göra poddar. Fler erbjudanden lär komma när hon nu blir frilans.

Sportfrågan först – hur känns det?

– Konstigt. Jag har inte riktigt satt mig in i hur det ska bli att inte gå till tidningen varje dag.

Minns du ditt första jobb på Aftonbladet?

– Oh ja. Det var en skräckupplevelse. Jag skulle göra en ”första dagen på jobbet” med Per Ahlmark, som var ny chef för Svenska Filminstitutet. Till slut ringde han tillbaka och sade att han jobbat där tre veckor redan. Det skulle spräcka första jobbet, men så sade han att Jörn Donner hade börjat samma dag som nån slags kreativ chef. ”Jamen, stick och hämta honom då”, sade jag till den förre statsministern. Så det blev ett bra jobb, men de ställde det och körde det dagen därpå.

Och ditt bästa jobb då?

– (lång tankepaus) Hmm, jag avslöjade ju skatteutredningen, som sedan blev ”århundradets skattereform”. Och sedan skrev jag om innehållet i Kjell-Olof Feldts memoarer. Utan att ha läst dem. Förlaget hade tryckt upp en massa reklamfoldrar som jag kom över, så jag citerade ur dem. Det slutade med att förlaget skickade kravbrev för de trodde jag stulit en bok. Och sedan förutsåg jag faktiskt alliansens sammanbrott.

Vilket var ditt värsta jobb då?

– Oj, jo, det hade förekommit en massa utsvävningar i Stockholms hamnbolag. Bland annat hade höjdarna haft supfest på en båt. En källa skickade mig bild på båt och jag skrev. Det var fel båt. Oerhört pinsamt, när DN sedan publicerade bild på rätt båt.

Du har mött alla partiledare sedan Tage Erlander, vem var lättast att ha att göra med?

– Jag hade lätt med både Carl Bildt och Göran Persson. Båda var ju lite översittaraktiga och gillade att retas, men jag smockade tillbaks och det var de inte vana vid. Sedan hade vi mycket bra relationer. Nä, man har inget för att krusa makthavare.

Vilken politiker hade du svårast för då?

– Det var nog faktiskt Ingvar Carlsson. Han var oerhört duktig och ingen har väl gjort så mycket för Sverige på bara sex år som han. Men han var alltid så formell. Han sade ofta ”partistyrelsens uppfattning är att” och jag ville skriva ”jag tycker att”. Men när han slutat såg jag en helt annan sida och den handlade om han verkligen ville att man skulle förstå honom.

Vem var din värsta konkurrent under alla dessa år?

Pelle Wendel på Expressen. Han var jätteduktig på politiska nyheter, men egentligen en buspojke, social och snäll. Jag tyckte mycket om honom.

På onsdag avtackas Lena Mellin på Aftonbladet av en kvalificerad samling politiker och journalister. Minst en tidigare statsminister har redan tackat ja, fler är inbjudna. Här kommer också en radda duktiga journalister som alla gått i lära hos den, när så krävs, ampra Lena Mellin.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev