Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Lena K Samuelsson: "Ser inget behov av ett hen-förbud"

Publicerad: 10 september 2012, 13:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

UPPDATERAD. Just nu rasar en hård debatt om Dagens Nyheters nyligen införda "hen-förbud". För dagensmedia.se ger några av Sveriges ledande publicister sin syn på hur det omstridda uttrycket bör användas.

Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmExpressenJan HelinThomas MattssonSydsvenskanAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Det var tidigare i dag som dagensmedia.se kunde berätta att Bonnier-tidningen Dagens Nyheter inför en policy där det könsneutrala pronomenet "hen" förbjuds.

Lanseringen av begreppet, som skedde på bred front tidigare i år, har inte varit okontroversiell. I maj i år beslöt exempelvis Aftonbladet att stryka uttrycket "hen" i en rubrik efter att det uppstått viss förvirring hos läsarna.

Men någon generell policy kring uttrycket har Aftonbladet inte, enligt tidningens publisher Jan Helin.

– Aftonbladet har samma policy för hen som för andra nyord, vilket betyder att det ska hanteras med förnuft och känsla av redaktörerna, säger han till dagensmedia.se.

Lena K Samuelsson, chefredaktör på DN:s konkurrent Svenska Dagbladet, är kritisk mot att "hen" förbjuds.

– Jag ser inte alls något behov av att införa ett sådant förbud eller policy mot "hen". Jag har fullt förtroende för att min nyhetsredaktion och mina skribenter både kan hantera "hen" och andra nya ord på ett relevant och vettigt sätt, säger hon till dagensmedia.se och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt att nyhetsjournalistiken är tydlig och begriplig, men jag tror att vi kan hantera det på ett annat sätt än med förbud och policies.

Hon beskriver "hen" som en lyckad språklig innovation.

– Det fyller ju en lucka.

Lena K Samuelsson tycker också att dagspressen har en roll i att vara med och utveckla språket.

– Inom rimliga ramar bör dagstidningsspråket föra fram nya ord och uttryck. Som sagt, språket måste vara begripligt mot läsaren, men jag tycker att man ska ha en stor öppenhet mot nya ord och hur de kan användas.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Bonnierägda Expressen, säger att frågan om "hen" nu ska diskuteras internt.

– Frågan har inte varit aktuell än, men nu har den aktualiserats och vi ska diskutera hur det eventuellt används och uppfattas. Jag är för att man utvecklar språket hela tiden, men interna skrivregler har man ju inte för att politisera något utan för att förenkla för publiken att ta till sig innehållet. Det är så man ska uppfatta eventuella förhållningssätt till stavningar och ord.

Vad tycker du om själva förfarandet, att DN förbjuder "hen"?

– Jag är på resa och har inte sett förklaringen till varför "hen" stoppas i DN, men om det är så att ordet kanske provocerar och försvårar läsningen för allt för många så måste man förstås reagera på det. Här bör man väl kanske, rent generellt, tillägga att olika tidningar har olika målgrupper och att det som upprör en morgontidningsläsare kanske inte med automatik retar den som tar del av en kvällstidning.

Känner du till några liknande historier där specifika uttryck förbjudits av en tidning?

– Jag har ju infört ett principstopp för "kupp", "attack" och några ord till i Expressens rubriker. Jag funderar som bäst på om vi inte borde bli mer restriktiva med "hemliga". Men detta handlar mer om att inte får bli för förutsägbara, och egentligen inte om att orden i sig får läsarna att reagera negativt.

Daniel Sandström är chefredaktör på Dagens Nyheters koncernsyster Sydsvenskan:

– Vi är försiktiga med att använda ordet "hen" i nyhetstexter och det är vi för att vi inte är säkra på att läsaren hänger med. Däremot finns det olika sammanhang där vi lätt kan rucka på det om kontexten tillåter det. Men i en normal nyhetsartikel använder vi inte "hen", åtminstone inte i nuläget, säger han till dagensmedia.se.

Men ni har inget konkret förbud mot "hen"?

– Förbud och förbud. Vi använder det bara inte i nyhetstexter.

Han tycker dock inte att det finns något problem med att förbjuda särskilda uttryck.

– Vi har en massa språkregler som syftar till att tidningen ska bli begriplig. Det är inget konstigt med det.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev