måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden om Avpixlat väcker förvåning

Publicerad: 21 mars 2016, 07:50

Den förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden om att svenska medier mörkar fakta om invandringen väcker uppståndelse.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterLena Adelsohn LiljerothDagspress

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@dagensmedia.se


Det var i en intervju med DN som Lena Adelsohn Liljeroth – tidigare ansvarig för mediefrågor i åtta år – gör klart att hon anser att svenska medier förtiger fakta om invandringen. På frågan om varför de ska ha mörklagt, säger hon till DN:

– De är vänster eller miljöpartister. Ja, de är inte sverigedemokrater om man säger så.

Hon säger också att de etablerade medierna underblåser intresset för Avpixlat, som hon själv läser.

– Inte varje vecka… men händer det något går jag in då och då. Står det ingenting är det ett brott begånget av någon med svenskt namn. Och är det inte det: då blir ”nyheten” stor med kommentarer och så där. De har uppenbarligen kanaler in i poliskåren, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Den förre kulturministerns uttalanden har väckt förvåning.

– Om Lena Adelsohn Liljeroth under sina åtta år som kulturminister ansett att medierna medvetet mörkat väsentliga fakta har hon ju haft alla möjligheter att resa den frågan, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg till den egna tidningen, och fortsätter:

– Hon har som minister förhandlat fram nya sändningstillstånd för Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon har haft en plattform som få andra i mediedebatten. Men såvitt jag har kunnat se antydde hon aldrig som minister att hon ansåg att medierna skulle förtiga relevanta fakta.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tar avstånd från Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden.

– Det får stå för henne. Hon representerar inte oss längre. Hon har lämnat den aktiva politiken, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.

Anna Kinberg Batra upplever inte att etablerade medier förtiger sanningen.

– Jag förutsätter att svenska medier agerar fritt och inte drar sig för att verkligen berätta hur det ligger till. Man ska inte behöva tro att medierna inte kan vara fria i Sverige, det är de.

På Twitter har många tyckt till om Adelsohn Liljeroths utspel:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev