Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Leif Pagrotsky sågar mediernas bevakning av Maramö

Publicerad: 26 Februari 2013, 13:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:54

Bevakningen av Alliansens möte i Maramö är meningslös och riskerar att skada mediernas trovärdighet. Det säger den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky (S) i en intervju med dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAlliansenSocialdemokraterna

Alliansens nystartsmöte i småländska Maramö är nu över utan att några större politiska nyheter har presenterats. Samtidigt har mediernas bevakning av eventet – som beskrivs som ett pr-jippo – fått hård kritik, både av journalister och andra tyckare.

Leif Pagrotsky, kulturminiser mellan 2004 och 2006 och suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott, är en av de kritiska rösterna:

– Jag såg en bild från TV4 och de har ju ett halvt fotbollslag på plats. De har inga proportioner och ingen självironi, säger han när dagensmedia.se når honom.

Leif Pagrotsky säger också att han känner igen mediedramaturgin sedan tidigare och liknar den vid omdebatterade bevakningen utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm i samband med Håkan Juholts avgång.

– Att stå och vänta timme ut och timme in på nyheter är inget unikt fenomen. Journalisterna intervjuar varandra och rapporterar trots att de inte har något att säga. Det ger ett löjligt intryck för utomstående.

Leif Pagrotsky menar att nyhetsvärderingen inte längre styrs av nyhetens värde utan av vad medierna har bestämt sig för att bevaka.

– Medierna måste rapportera för att göra rätt för sina kostnader, men för tittaren och läsaren blir det en meningslös journalistisk produkt. Det är väl också därför det väcker sådan munterhet i de sociala medierna.

Utvecklingen beskriver Leif Pagrotsky som allvarlig.

– Medierna befinner sig i en allvarlig kris med sinande resurser. Ändå kan man finansiera att skicka 70 personer för att bevaka den här pseudohändelsen när det hade räckt med 10 personer. Medierna riskerar att mista sin trovärdighet.

Tidigare i dag gick även pr-konsulten och den tidigare journalisten Paul Ronge till attack mot medierna i en artikel på SVT Debatt. Bland annat menar han att media i princip gör reklam för Alliansen.

" När jag var politisk reporter på 1980- och 1990-talet fanns förstås också reportrar som mest skrev från presskonferenser och redigerade pressmeddelanden. De var som tamfåglar som pickade brödsmulor från maktens bord. Men det fanns också jagande och grävande politiska reportrar som letade efter riktiga nyheter, avslöjanden, bakom det som syntes ske. Var är de idag? Ja, de fanns i alla fall inte i Maramö", skriver Paul Ronge bland annat.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson slog tidigare under dagen tillbaka mot kritiken i ett blogginlägg, där han sågar tyckande "kontorstwittrare".

" Det kan vara käckt att dra i väg en oneliner-tweet och framställa sig som ”mediekritiker”. Men jag tycker – faktiskt – att det är osmakligt när de 70-talet journalister som är i Maramö hånas på grund av att partiledarna inne i familjen Johanssons hus inte presenterar något Camp David-avtal eller Lissabon-fördrag som skriver om historien", skriver Thomas Mattsson.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.