fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ledarredaktionen överger Alice Teodorescu

Publicerad: 3 mars 2015, 06:44

Gert Gelotte har sagt upp sig och Malin Lernfelt är sjukskriven. Därmed blir den nya ledarredaktören Alice Teodorescu och en vikarie ensamma kvar på redaktionen.

Ämnen i artikeln:

GPAlice TeodorescuDagspress

DT

Dante Thomsen


Det var i januari som Dagens Media kunde avslöja det interna upproret mot att Alice Teodorescu tar över som ny ledarredaktör på GP.

Sedan dess har Maria Haldesten valt att lämna tidningen i protest mot att ledarsidan, enligt tidningens medarbetare, nu byter politisk inriktning från socialliberal till socialkonservativ.

Nu, två dagar efter att Alice Teodorescu har tillträtt, väljer även Gert Gelotte att sluta i protest. Det rapporterar GT.

Samtidigt har Malin Lernfelt sjukskrivits.

Därmed är bara Alice Teodorescu samt vikarien Csaba Bene Perlenberg kvar på ledarredaktionen.

– Jag kan inte tänka mig att samarbeta med Alice Teodorescu. Hon är en känd konservativ skribent. Jag är socialliberal och jag har skrivit på GP:s ledarsida i elva år som det. Ägaren har naturligtvis rätt att byta politisk färg på tidningen, men de har inte rätt att byta politisk färg på mig, säger Gert Gelotte som arbetat på GP sedan 1975 till GT.

Han fortsätter:

– Det går inte att kompromissa här. Det är blandade känslor att sluta så här, lite sorgligt. Det var inte så här jag hade velat sluta, men givet omständigheterna är detta bättre än att jag och Alice ska ha legat i krig med varandra i fyra månader tills jag slutar.

Malin Lernfelt, som arbetat på GP:s ledarredaktion i elva år, säger sig ha påverkats negativt av bråket.

– Jag har jobbat otroligt hårt under lång, lång tid och varit på gränsen att gå in i väggen. Det som hände nu var bara droppen. Jag klarar inte att gå till en arbetsplats där det pågår en konflikt utan jag måste jag ta en paus för att inte falla ihop. Allt är för mycket, säger hon till GT.

Cecilia Krönlein är chefredaktör på GP:

– Gert Gelotte fyllde 65 år i oktober. Han skulle ha slutat den 1 juli. Nu har han bett att få avsluta sin anställning fyra månader tidigare. Jag tycker inte att det är särskilt dramatiskt. Gelottes uppfattning är att han inte kan samarbeta med den tillträdande redaktören på ett bra sätt. En logisk konsekvens är därför att han slutar fyra månader i förväg. Vi är överens om det, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Den utlösande faktorn var att Alice Teodorescu vill se ledarsidan innan den går i tryck. Enligt min mening ett fullt rimligt önskemål från den som har det yttersta ansvaret för sidan, men det tycker inte Gert Gelotte.

Cecilia Krönlein vill inte heller kännas vid någon kris för ledarredaktionen.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra när allt lugnat ner sig. Alice Teodorescu har precis tillträtt och vi håller nu på med en nyrekrytering till ledarredaktionen. Tidningen kommer må bra av en föryngring. Vi har ju inte kunnat göra så många nyrekryteringar de senaste åren.

Dagens Media har vid flera tillfällen sökt Alice Teodorescu för en kommentar. Hon har dock valt att lägga locket på och inte låta sig intervjuas.

Hon vill inte heller ge några kommentarer till GT.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev