Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ledarkrocken hos Hakon Media

Publicerad: 25 Februari 2015, 15:28
Uppdaterad: 24 Augusti 2017, 06:28

Två systertidningar med nästan identiska ledare. Ledarsidorna i de senaste numren av Icanyheter och Market har väckt reaktioner bland läsarna. Nu svarar tidningarnas redaktörer på kritiken.


Den 11 februari kom ett nytt nummer av tidningen Market ut. Två dagar senare kom systertidningen Icanyheter ut med en snarlik ledare.

– Vi har inte särskilt hög dubbeltäckning på läsarna, så det är bara en och annan som läser det två gånger, säger Marit Nordkvist, chefredaktör för Icanyheter och vd på Hakon Media, som står bakom en av ledarna.

I Icanyheter kunde läsaren bland annat läsa:

"Inom en tjugoårsperiod riskerar mer än vartannat svenskt yrke att vara ersatt av digital teknik (Stiftelsen för strategisk forskning). Främst tror man att det är rutinartade jobb inom handel och administration som ryker. En robot i kassan känns kanske som en utopi - men delvis är vi redan där med dagens snabbkassor och utcheckningsstationer".

Och i Market stod det:

"Inom en tjugoårsperiod riskerar mer än vartannat svenskt yrke att vara ersatt av digital teknik (Stiftelsen för strategisk forskning). Främst är det rutinartade jobb inom handel och administration som ryker. En robot i kassan känns kanske som en utopi - men delvis är vi redan där med dagens snabbkassor och utcheckningsstationer".

Detta beror, enligt Marit Nordkvist, på att tidningarna driver samma frågor, ligger under samma tak och har samma reportergrupp. Hon säger också att hon, i egenskap av vd för Hakon Media, inte har fått några reaktioner på de båda ledarna.

– Jag håller med om att ledarna är väldigt lika, men det hänger ihop med att båda vidrör ämnen som vi har lyft i båda tidningarna, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Det är klart att ledarna kan vidröra och handla om samma sak, men i det här fallet blev de väldigt lika. Det är faktiskt första gången.

Helena Tell, redaktionschef på Market, ligger bakom den andra ledaren. Hon tycker inte att händelsen är särskilt anmärkningsvärd.

– Icanyheter är vår systertidning och vi samarbetar mellan tidningsgränserna. Det här är ett samarbete som vi har gjort, säger Helena Tell till Dagens Media och fortsätter:

– Nej, jag kan inte förstå att man reagerar. Då tror jag inte att man vet om att vi tillhör samma bolag och att vi är systertidningar. Det kanske är något vi måste bli bättre på att upplysa om.

Skulle ni inte ha kunnat skriva under ledarna med båda era namn, eller på annat sätt låta det framgå att ledarna är väldigt lika?

– Nej, det ser jag ingen anledning till. Då kanske reportrarna också måste göra samma sak i sina texter. Ser faktiskt inte att det behövs göras. Det vore väl en annan sak om vi "tjuvade" av varandra. Då måste vi källhänvisa, säger Helena Tell.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.