Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ledarkrisen på GP: ”Deras inställning ligger fast”

Publicerad: 16 januari 2015, 15:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Efter den offentliga kritiken mot valet av politisk redaktör – i dag möttes ledarredaktionen och huvudägaren Peter Hjörne.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenAlice Teodorescu

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Efter att GP:s ledarredaktion offentligt ifrågasatt valet av Alice Teodorescu som ny politisk redaktör kallade chefredaktören Cecilia Krönlein till ett krismöte.

– Jag har bjudit in huvudägaren Peter Hjörne till ett möte nästa vecka för att med de tre ledarskribenterna prata igenom de frågor som finns rörande ledarsidans färg och inriktning, skrev Cecilia Krönlein i en skriftlig kommentar till Dagens Media.

Mötet blev tidigarelagt, och skedde redan i dag, fredag, efter lunch.

Men ingen olja kunde gjutas på vågorna.

– Mötet har inte förändrat något i sak. Ledningens inställning ligger fast, och vår inställning ligger fast, säger Maria Haldesten, en av GP:s tre ledarskribenter som får Alice Teodorescu som chef.

Vad var poängen med mötet?

– Vi hade inte träffat Peter Hjörne sedan detta skedde. Vi ville ha en del förklaringar och han ville förklara en del saker.

Vad sades på mötet?

– Ledningen har upprepat sin hållning, och vi har en avvikande uppfattning. Där står vi nu.

Dagens Media avslöjade i går, torsdag, att hela ledarredaktionen på Göteborgs-Posten ifrågasätter valet av Alice Teodorescu som ny politisk redaktör.

De tre ledarskribenterna Maria Haldesten, Malin Lernfelt och Gert Gelotte visste ingenting om vem de skulle få som ny chef förrän en halvtimme innan rekryteringen presenterades. Trion tolkar det som att ledarsidans politiska inriktning genomgår ett värderingsskifte, beslutat ovanför deras huvuden. Detta då Alice Teodorescu beskriver sig som ”liberalkonservativ”, medan GP:s ledarsida under lång tid har haft en socialliberal inriktning.

Ledarskribenterna skickade då ett ut ett mejl till hela GP:s redaktion, där de ifrågasatte rekryteringen.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev