Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ledarbråk mellan Aftonbladet och DN: "Sprutar galla genom ögonhålorna"

Publicerad: 16 Februari 2015, 12:24
Uppdaterad: 2 Mars 2016, 10:09

UPPDATERAD. Erik Helmerson får skarp kritik för att ha ”bunta ihop” Politism med Russia Today och Avpixlat på ledarplats i DN. Aftonbladets Karin Pettersson kallar i sin tur DN:s ledarredaktion för ett ”havererat projekt”.


Ämnen i artikeln:

DNAftonbladet

I dag skriver Erik Helmerson på DN:s ledarsida om tidningars förhållningssätt till politiskt färgade åsikter.

Kanske är det inte 'objektiv' granskning dagens läsare, lyssnare och tittare söker utan starka känslor och budskap i versaler som överensstämmer med de egna åsikterna. Oavsett om avsändaren heter Avpixlat, Politism eller Russia Today".

Texten har gjort Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet och en av dem som var med och grundade Politism, förbannad.

Det är lika delar skamligt och patetiskt", skriver hon i Aftonbladets ledarblogg.

Hon fortsätter:  

”Dagens Nyheters ledarsida är sedan Peter Wolodarski lämnade sidan ett mer eller mindre havererat projekt. I stället för att stå upp för tidningens uttalade mål om att verka i 'humanistisk upplysningstradition, för tolerans och demokrati och för en fri ekonomi' ägnar man sig åt att relativisera barnmisshandel, och har på ett år svängt 180 grader i frågan om synen på öppenhet och flyktingmottagande" .

Strofen om ” att relativisera barnmisshandel” syftar på DN:s Hanne Kjöllers inlägg på ledarsidan från förra veckan rörande den omtalade incidenten på Malmös centralstation förra veckan.

Även Hanne Kjöller har tidigare jämfört Politism med Avpixlat, vilket också ledde till att Karin Pettersson reagerade starkt.

Erik Helmerson å sin sida hävdar att Karin Pettersson avsiktligt missförstått vad han skrivit.

– Jag ifrågasätter att jag skulle klumpa ihop Politism och de andra sajterna. Jag jämställer dem inte. Jag använder dem som exempel på sajter dit folk vänder sig för att få sina få läsa det som stämmer överens med deras egna åsikter, säger Erik Helmerson till Dagens Media och fortsätter:

– Det jag gjort är att nämna dem i samma mening och det får Aftonbladet att rulla på golvet och spruta galla genom ögonhålorna.

Tror du reaktionen har något att göra med att Karin Pettersson har varit med och startat Politism?

– Säkert.

Har du något mer du vill säga om det här?

– Nej, jag väntar tills Russia Today hör av sig, säger han.

Eric Rosén är chefredaktör för Politism.

– Det är inte första gången DN:s ledarredaktion försöker bunta ihop Politism med Avpixlat, vilket är väldigt irriterande, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det hade varit en modigare spaning om han tittat på den egna tidningen, som har en chefredaktör som är opinionsjournalist och skriver på ledarsidan parallellt med uppdraget som chefredaktör.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.