Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Läsarna flyr papperstidningarna

Publicerad: 8 Juli 2009, 07:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:18

Aldrig har så få människor uppget att de läser papperstidningar.


SOM-undersökningarna, som genomförs av Göteborgs Universitet, startade 1986. Aldrig har de visat så negativa siffror över papperstidningsläsandet som de gör nu, enligt svd.se, som tagit del av undersökningen.

66 procent av de tillfrågade säger att de läser en morgontidning fem dagar i veckan. År 2007 var siffran 71 procent. Även kvällstidningarna tappar mark, då 17 procent uppger att de läser en kvällstidning minst tre dagar i veckan, en minskning från 19 procent år 2007.

SOM:s drar två slutsatser av resultatet - slutsatser som Dagensmedia.ses läsare känner igen: läsarna väljer bort papperstidningar för nätet. Lågkonjunkturen gör att färre köper tidningar.

Det senare innebär dock att man inte kan helt räkna ut tidningarnas framtid, enligt  Lennart Weibull, professor i massmedieforskning vid Göteborgs universitet.

– Man ska inte se det som en nedgång på sikt, det är möjligt att delar av detta kommer att gå tillbaka, säger han till svd.se.

Samtidigt ökar både morgontidningarnas och kvällspressens trafik på nätet. Det totala läsandet har därmed ökat, enligt SOM-undersökningen. Något som även Orvesto-undersökningarna den senaste tiden har visat.

Undersökningen, som gjordes i höstas, bygger på svar från 6.000 personer i åldrarna 15-85.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.