Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Lars Alkner lämnar Hallpressen

Publicerad: 17 september 2014, 12:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:28

Lars Alkner, chef för Hallpressens redaktionella verksamhet, har sagt upp sig, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Lars Alkner har arbetat på Hallpressen i över 16 år och har haft tunga chefspositioner de senaste fem åren.

Nu ska han sluta, kan Dagens Media berätta.

– Det stämmer. Det känns som rätt läge att göra något annat. Jag har funderat på det här till och från och under semestern kom jag fram till att det var rätt beslut. Jag har inte riktigt det engagemang som krävs för det förändringsarbete som krävs framöver, säger Lars Alkner till Dagens Media.

Sedan Lars Alkner tillträdde som chef för Hallpressens redaktionella verksamhet för runt ett och ett halvt år sedan har bolaget genomfört flera stora förändringar.

Bland annat har papperstidningarna gått över till tabloid och Hallpressen har också lanserat nyhetssajter, börjat med tv-produktion, centraliserat redigeringen och byggt samman alla redaktioner.

Dessutom har Hallpressen stängt ner ett tryckeri och gjort personalreduceringar, bland annat i våras.

– Nu jobbar vi tillsammans i alla kanaler med gott resultat. Det här förändringstempot kommer fortsätta. Vi har inga skulder och en lägre kostnadsmassa nästa år så vi står ganska väl rustade inför framtiden, säger han och fortsätter:

– Det räcker inte, inte för något mediebolag, men vi är stärkta efter de här två åren. Hallpressen har blivit en väldigt spännande arbetsplats så på det sättet känns det lite vemodigt att sluta.

Även Lars Alkners privata situation har bidragit till beslutet.

– Jag är ensamstående med två barn i Värnamo sju mil bort och har en flickvän i Lund så det har varit ganska slitigt. Det har så klart bidragit.

Kommer du fortsätta inom branschen?

– Jag har lite trådar ute men inget klart. Det kan bli något både inom och utanför media.

Hur ser du på lokaltidningarnas roll i det nya medielandskapet? Stockholmsfixeringen har ju varit hett omdebatterad den senaste tiden.

– Jag håller med om den kritiken och skrev själv en krönika om det i samband med Alliansens möte i Maramö. Det var som att Stockholmsjournalisterna var gäster i verkligheten. Det finns en Stockholmsfixering i media och det är väldigt olyckligt, säger han och fortsätter:

– Det visade sig ju också i årets sommarpratare. En var från Norrland och det fanns inte en enda som bor i Småland. Det tror jag bidrar till den här polariseringen.

Lars Alkner anser också att när lokaltidningsjournalistik väl diskuteras så sker det utifrån ett Stockholmsperspektiv.

– Jag var på en debatt om lokaljournalistikens framtid i Almedalen och då representerades lokaltidningarna av GT. Det är väldigt olyckligt.

– Jag tror ju på den lokala journalistikens framtid. Sedan gäller det att hitta rätt former för den.

Lars Alkner kommer att jobba kvar på Hallpressen under hösten och han säger sig ha stort förtroende för dem som jobbar kvar.

– Det har varit väldigt roliga år på Hallpressen och jag kommer sakna det, även om det här är rätt beslut.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.